Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Η Νορβηγία ανέθεσε 69 υπεράκτια μπλοκ σε 28 πετρελαϊκές εταιρείες

Από το worldenergynews.gr
Η νορβηγική κυβέρνηση έχει χορηγήσει σε 28 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συνολικά 69 υπεράκτια  μπλοκ για να εξερευνήσουν το πετρέλαιο στις ώριμες περιοχές της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της, δήλωσε η Νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου την Τρίτη 14/1/2020.

Η Shell, η ConocoPhillips, η Total και η Equinor κέρδισαν..
μπλοκ, όπως και η DNO, η Aker BP, η Lundin Petroleum και η Vaar Energi της Eni.
Οι εταιρίες Chrysaor και Neptune Energy έλαβαν συμμετοχές σε οκτώ και 13 μπλοκ αντίστοιχα.

Η ρωσική Lukoil, η οποία κατέχει μερίδια σε δύο άδειες, και η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην θυγατρική εταιρεία RN Nordic της Rosneft, κάτοχος προηγούμενης άδειας, δεν έλαβε κανένα μπλοκ. Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να σχολιάσει το λόγο της παράλειψής τους.

"Έχοντας μόλις 10 χρόνια απομείνει για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές μας, χρειαζεται η κυβέρνηση να σταματήσει να παραδίδει νέες άδειες πετρελαίου και αντ 'αυτού να επικεντρωθεί σε μια πράσινη μετάβαση και να μειώσει τη νορβηγική εξάρτηση από το πετρέλαιο", δήλωσε ο επικεφαλής της Greenpeace, Halvard Raavand, στο Reuters.

Η νορβηγίδα υπουργός πετρελαίου και ενέργειας Sylvi Listhaug απέρριψε κάθε πρόσκληση για τη σταδιακή κατάργηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας της χώρας.

"Αυτό θα ήταν καταστροφή για τη νορβηγική κοινωνία. Υπάρχουν 200.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με τη βιομηχανία και η τεράστια ποσότητα αξίας που δημιουργείται μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το απίστευτο μοντέλο πρόνοιας ", δήλωσε στο Reuters.

Ο ετήσιος γύρος χορήγησης αδειών για προκαθορισμένες περιοχές καλύπτει τα μπλοκ που βρίσκονται δίπλα σε προηγουμένως εξερευνηθείσες ή ανεπτυγμένες εκτάσεις σε αντίθεση με τους γύρους αδειοδότησης στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

Οι προσφορές υποβλήθηκαν από 33 εταιρείες πετρελαίου για συνολικά 90 υπεράκτια μπλοκ, εκ των οποίων 48 στην Αρκτική Μπάρεντς.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια καθώς οι πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι αρχές επιθυμούν να επεκτείνουν τη ζωή της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για τις επόμενες δεκαετίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου