Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

H Total ο μεγάλος ρυθμιστής στα πετρέλαια της Λιβύης

Από το naftikachronika.gr
Ο πετρελαϊκός γαλλικός κολοσσός Total φαίνεται πως εξελίσσεται σε βασικό νικητή στη «μάχη» για την εκμετάλλευση των διυλιστηρίων της Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας και των αρμόδιων κρατικών αρχών στην Τρίπολη, η Total θα εξαγοράσει το μερίδιο της Marathon στις παραχωρήσεις που αφορούν το κοίτασμα Waha, στη λεκάνη της Σύρτης, στη Λιβύη. Η Total θα εξαγοράσει τις μετοχές..
έναντι 450 εκατ. δολαρίων και έχει ήδη δεσμευτεί να επενδύσει επιπλέον 650 εκατ. δολάρια, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια. Οι παραχωρήσεις στη Waha αντλούν σήμερα περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ η συμφωνία, κατά την άποψη διεθνών αναλυτών, θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα του κράτους-μέλους του OPEC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Patrick Pouyanne, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η γαλλική εταιρεία θα συνεργαστεί δυναμικά με την NOC και την Waha Oil Company, προκειμένου να βελτιστοποιήσει την υποδομή και να αναπτύξει νέα αποθέματα προς όφελος όλων των μερών. Ο πρόεδρος της λιβυκής κρατικής εταιρείας, Mustafa Sanalla, ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ότι «μετά από επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με την Total, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι η NOC εγκρίνει αυτή τη συμφωνία».

Η Λιβύη έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και βασίζεται στις εξαγωγές του αργού πετρελαίου για τα κρατικά έσοδά της, ωστόσο οι εμφύλιες συγκρούσεις που ξεκίνησαν το 2011 προκαλούν επανειλημμένες διακοπές στην παροχή πετρελαίου. Ως γνωστόν, η Λιβύη απαλλάσσεται από τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου, τις οποίες συμφώνησαν ο OPEC και οι σύμμαχοί του την περασμένη εβδομάδα. Η χώρα παράγει σήμερα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στο 1,5 εκατ. βαρέλια έως το τέλος του 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου