Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Η ανακήρυξη ΑΟΖ 200 μίλια ή κατά το 50% της απόστασης από τις γειτνιάζουσες χώρες είναι εθνικό καθήκον της Ελλάδος

Από το bankingnews.gr
Η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ΑΟΖ με στόχο την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί εθνικό καθήκον για την Ελλάδα ειδικά αυτή την περίοδο της αυξημένης προκλητικότητας της Τουρκίας.

Η Ελλάδα με βάση το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 έχει την δυνατότητα να ανακήρυξη 
αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Στην ΑΟΖ η Ελλάδα έχει..
την δυνατότητα έρευνας και εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων.

Η ΑΟΖ επεκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια έως και 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή ή 370 χιλιόμετρα.

Είναι επίσης σαφές ότι ΑΟΖ δεν έχει μόνο η ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και η νησιωτική Ελλάδα.

Με βάση το δίκαιο της Θάλασσας τα χωρικά ύδατα αφορούν την πλήρη κυριαρχία ενώ η ΑΟΖ αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα επί των διεθνών υδάτων.

Η Ελλάδα έχει εθνική υποχρέωση να προχωρήσει σε αυτή την αποφασιστική κίνηση απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακηρύξει ΑΟΖ έως και 200 μίλια από τις ακτογραμμές και όπου η απόσταση είναι μικρότερη έναντι άλλης χώρας εν προκειμένω της Τουρκίας ως ΑΟΖ ορίζεται το 50% της απόστασης μεταξύ των δύο χωρών.

Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου η απόσταση είναι μικρότερη από τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια πάλι με τον ίδιο τρόπο ορίζεται ως απόσταση μεταξύ δύο χωρών το 50% της απόστασης.

Να σημειωθεί ότι το Εκουαδόρ το 1970 επέκτεινε τα χωρικά ύδατα στα 200 ναυτικά μίλια φέροντας σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ οι οποίες προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από την προσφυγή αυτή προέκυψαν τα 12 ναυτικά μίλια ως χωρικά ύδατα που αποτελούν και εθνική κυριαρχία.

Η Ελλάδα για λόγους που σχετίζονται με μια ήπια στρατηγική προσέγγιση με την Τουρκία και στο σκέλος των χωρικών υδάτων αλλά και στο σκέλος της ΑΟΖ δεν έχει σημειώσει πρόοδο.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ δεν οδηγεί σε πόλεμο, η Τουρκία μπορεί να προκαλεί αλλά η στρατηγική του Τούρκων είναι γνωστή και περίπου πάγια.

Η Ελλάδα εάν προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα πρέπει να θέσει επί τάπητος όλα τα εθνικά ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία ώστε να επιλυθούν μια δια παντός όλα τα ανοικτά μέτωπα.

Εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ θα πρόκειται για μια μεγάλη στρατηγική κίνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εθνικό και πατριωτικό καθήκον να πράξει τα δέοντα, η Τουρκία ακολουθεί μόνιμα παρελκυστική και προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα επιδιώκοντας να αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ΑΟΖ από πλευράς της Ελλάδος θα επιτρέψει και στην Τουρκία να διαμορφώσει με σαφή τρόπο την δική της ΑΟΖ οπότε θα ξεκαθαρίσει αυτή η θολή κατάσταση και το κυριότερο θα ρίξει στο καλάθι των αχρήστων τις προκλητικές διεκδικήσεις των Τούρκων όπως στην περίπτωση με την Λιβύη.

Η ΑΟΖ ιστορικά προκαλεί εντάσεις και αντιδικίες.

Δεν είναι μόνη η περίπτωση της Ελλάδος και της Τουρκίας, περιπτώσεις όπως Νορβηγία – Ρωσία, ΗΠΑ – Καναδάς, Νότια Κινεζική Θάλασσα, Ιρλανδία και Ισλανδία για τα νησιά Rockail πιστοποιούν ότι οι ΑΟΖ γεννά προβλήματα.

Αλλά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί την λύση και ένας συμβιβασμός αποσαφήνισης δεδομένων, παραμέτρων υδάτων και αποστάσεων απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδος με την Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου