Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Η Αλγερία προωθεί νέο ενεργειακό νόμο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών

Από το worldenergynews.gr
Η κατώτερη κοινοβουλευτική επιτροπή της Αλγερίας ψήφισε ένα νέο νόμο για την ενέργεια, ώστε οι επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να είναι πιο ελκυστικές για τις ξένες εταιρείες.

Η χώρα μέλος του ΟΠΕΚ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό..
από τα ενεργειακά έσοδα, τα οποία όμως  μειώνονται εδώ και χρόνια και τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους ήταν 24,6 δισ. δολάρια έναντι 29 δισ. δολ. την ίδια περίοδο το 2018.

Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της Αλγερίας μέσω της εισόδου ξένων πετρελαϊκών εταιρειών σε συνεργασία με την κρατικό παραγωγό Sonatrach.

Η νομοθεσία, η οποία εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από την ανώτερη κοινοβουλευτική επιτροπή, αντιτίθεται σε διαδηλωτές που εδώ και μήνες ζητούν την εκκαθάριση της παλιάς φρουράς κυβερνητικών αξιωματούχων  της Αλγερίας.

Οι ξένες εταιρείες παρέμειναν μακριά από την Αλγερία λόγω μη ελκυστικών συμβατικών όρων, προκαλώντας μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και των εσόδων από τις εξαγωγές.

Ο νέος νόμος εισάγει υπηρεσίες κοινής χρήσης, συμμετοχής και κινδύνου στις νέους τύπους συμβάσεων με ξένες εταιρείες που επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Sonatrach σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αντικαθιστώντας τις παλαιές συμβάσεις παραχώρησης.

Αλλά η νομοθεσία έχει διατηρήσει τις κυριότερες ρήτρες του ισχύοντος νόμου που περιορίζει τις ξένες εταιρείες σε μερίδια μειοψηφίας σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο νόμος προβλέπει επίσης φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένης της σταθεροποίησης της συνολικής διάρθρωσης των φορολογικών όρων, και εξαλείφει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, κυρίως με τη μείωση των διοικητικών διαδικασιών για τους επενδυτές.

"Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην επίτευξη στόχων που εξυπηρετούν την οικονομία και την εθνική κυριαρχία. Αυτός ο νόμος είναι μια αναγκαιότητα, όχι μια επιλογή ", δήλωσε ο Lahbib Senoussi από το Κόμμα Εθνικής Απελευθέρωσης.

Η αντιπολίτευση και οι διαμαρτυρόμενοι θέλουν να αναβάλουν την ψηφοφορία έως ότου εκλεγεί νέος πρόεδρος σε εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει εξουσία να εκπονήσει ένα τέτοιο στρατηγικό νομοσχέδιο.

"Δεν ξέρουμε γιατί η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει αυτόν τον νόμο αυτή τη στιγμή. Οι εκλογές είναι μόνο ένα μήνα μακριά », δήλωσε ο Khadidja Boudine από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν τον Φεβρουάριο ζητώντας την απομάκρυνση της κυρίαρχης ελίτ, ανάγκασαν τον βετεράνο πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika να παραιτηθεί τον Απρίλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου