Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Η ΠΥΡΚΑΛ της Ελευσίνας ανάβει φωτιές

Από το ethnos.gr
Nέα σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στη νυν και την πρώην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού με αφορμή, αυτή τη φορά, το ιστορικό εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, ιδιοκτησίας, από το 2017, των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) μετά από αγοραπωλησία η οποία, ωστόσο, μετά από καταγγελίες, ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.

Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού,σε προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου που..
πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, πως «το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ θα επανέλθει πολύ γρήγορα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».

Να σημειωθεί εδώ πως το συγκεκριμένο θέμα είχε περάσει τον Ιούλιο του 2019 από το ίδιο Συμβούλιο, το οποίο, μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, εισηγήθηκε να κηρυχθεί η ΠΥΡΚΑΛ ιστορικός τόπος και διατηρητέα 12 από τα 134 κτίριά της. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, υπέγραψε την απόφαση η οποία απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθώς μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές.

Όταν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της διαδόχου της η κυρία Ζορμπά, εξαπέλυσε επίθεση, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών» εναντίον της κ. Μενδώνη αναφέροντας μεταξύ άλλων : «Ασύστολα και ανερυθρίαστα η κα Μενδώνη ψεύδεται υποστηρίζοντας ότι δεν υπέγραψα ως υπουργός Πολιτισμού την κήρυξη της ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικού Τόπου και μια σειρά κτιρίων ως διατηρητέων, σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Αλλά η ίδια γνωρίζει πολύ καλά πως η απόφαση έφερε την υπογραφή μου και είχε σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ από τον Ιούλιο λιμνάζει στο γραφείο της». Για να καταλήξει διερωτωμένη: «Τι κρύβεται πίσω από το χονδροειδές ψέμα που διανθίζει η υπουργός με ένα επιπλέον ψέμα σχολιάζοντας ότι «αν υπήρχε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, θα μπορούσε να έχει υπογραφεί η πράξη»;

Η κυρία Μενδώνη πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση μέσω της χθεσινής επίσημης ανακοίνωσής της στην οποία εκτιμά πως «είναι προφανές ότι η κυρία Ζορμπά γνώριζε ότι δεν υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα δημοσίευσης του χαρακτηρισμού της ΠΥΡΚΑΛ στο ΦΕΚ, προ των εκλογών. Γνώριζε, δηλαδή, ότι προσχηματικά θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπέγραψε τον χαρακτηρισμό, αλλά -φευ!- δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η πράξη». Και προσθέτει: «αν η κυρία Ζορμπά επιθυμούσε πράγματι τον χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ, δεν θα εξαντλούσε την προθεσμία για την υπογραφή της υπουργικής απόφασης. Όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, το Εθνικό Τυπογραφείο αυθημερόν ανταποκρίνεται. Η κ. Ζορμπά είχε ικανό χρόνο από την 26η Ιουνίου, οπότε το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε, για να υπογράψει εγκαίρως και να μεριμνήσει, επίσης εγκαίρως, για την δημοσίευσή της, ώστε να ισχύσει ο χαρακτηρισμός της ΠΥΡΚΑΛ».

Η αλήθεια βέβαια είναι πώς ούτε η πρώην ούτε η νυν Κυβέρνηση έδειξε επί της ουσίας πρόθεση να προστατεύσει την ΠΥΡΚΑΛ καθώς αφενός μεν η πώλησή της στα ΕΛΠΕ έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Απρίλιο του 2017, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες πως πρόκειται για μία πώληση που έγινε κάτω από αδιαφανείς όρους και ζημιώνει παράλληλα το Ελληνικό Δημόσιο που είναι ο μοναδικός μέτοχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στα οποία ανήκει η ΠΥΡΚΑΛ, αφετέρου δε η απόφαση της της κ. Μενδώνη να περάσει ξανά το θέμα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων δείχνει μια, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, πρόθεση της νυν πολιτικής ηγεσίας να μην μπουν περαιτέρω εμπόδια στην εκμετάλλευση της ΠΥΡΚΑΛ  από τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος «το ακίνητο αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ για να αποτελέσει ζώνη ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας» και πως «η ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας έκλεισε για να διευκολυνθούν τα ΕΛΠΕ στην περεταίρω λειτουργία τους και να κρύψουν επιμελώς την τεράστια μόλυνση που έχει γίνει στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ από την μόνιμη διαρροή πετρελαίου από τις δεξαμενές των ΕΛΠΕ που ενώ διασχίσει τον χώρο του εργοστασίου καταλήγει στη θάλασσα!».

Τα παραπάνω, εξάλλου, είναι κάποια από τα επιχειρήματα που συμπεριέλαβε στην προσφυγή της στη δικαιοσύνη η Ομοσπονδία η οποία καλεί την υπουργό Πολιτισμού να αναθεωρήσει τη στάση της και να εκτελέσει την προ μηνών απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων βάζοντας την υπογραφή της». «Σε διαφορετική περίπτωση» συνεχίζει η ανακοίνωση «ο Πρωθυπουργός έχει ευθύνη να παρέμβει ώστε να προστατευθεί αναλλοίωτη η εθνική κληρονομιά ενός χώρου με ανεξάντλητη ιστορία που συνέβαλε τα μέγιστα στην άμυνα της χώρας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου