Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Εκτός OPEC ο Ισημερινός από το 2020

Από το naftikachronika.gr
Ο Ισημερινός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον OPEC από την 1η Ιανουαρίου 2020 εξαιτίας των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών του Ισημερινού προέβη στην απόφαση αυτή «ως μέτρο προκειμένου να μειωθούν..
οι δημόσιες δαπάνες». Ο Ισημερινός αποτελεί το μικρότερο μέλος του OPEC, με την παραγωγή πετρελαίου της χώρας να ανέρχεται σε 530.000 βαρέλια/ημέρα.

Το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης και η υψηλή ανεργία ανάγκασαν τον πρόεδρο του Ισημερινού, Lenin Moreno, να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων ως μέρος του προγράμματος βοήθειας που λαμβάνει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, Mohammed Barkindo, σε συνέντευξή του εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση του Κίτο, καθώς «η χώρα υπήρξε πάντα ένα δυνατό και αξιόλογο μέλος του OPEC».

Ο Ισημερινός έγινε μέλος του OPEC το 1973. Αποσύρθηκε το 1992, για να γίνει εκ νέου μέλος το 2007. Τα πετρελαϊκά αποθέματά του υπολογίζονται σε 8,3 δις βαρέλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου