Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Equinor: Στην τελική ευθεία το πλωτό αιολικό που θα τροφοδοτεί τις πλατφόρμες πετρελαίου και ΦΑ στη Β. Θάλασσα

Από το energypress.gr
Επενδύσεις ύψους 549 εκατομμυρίων δολαρίων (5 δις νορβγικές κορώνες) σχεδιάζει να υλοποιήσει η νορβηγική εταιρεία Equinor για να κατασκευάσει πλωτές ανεμογεννήτριες που θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις διάφορες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ομίλου στην Βόρεια Θάλασσα. Βασική επιδίωξη..
της εταιρείας είναι ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα από τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Ειδικότερα, το έργο με την ονομασία Hywind Tampen θα αποτελείται από 11 τουρμπίνες με την συνολική ισχύ του πάρκου να ανέρχεται στα 88 MW. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα δύναται να καλύψει το 35% των αναγκών στα κοιτάσματα Gullfaks και Snorre.

Μάλιστα, το έργο θα επιτρέψει στην Equinor να μειώσει τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τις τουρμπίνες αερίου στις πλατφόρμες κατά 200.000 τόνους ετησίως, ποσότητα που ισούται με τις εκπομπές 100.000 αυτοκινήτων σε ετήσια βάση.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι σήμερα λήφθηκε η τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίηση του έργου. Επιπρόσθετα, η νορβηγική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να χορηγήσει 2.3 δισεκατομμύρια κορώνες, συν τα 566 εκατ. που θα καλύψει το βιομηχανικό ταμείο NOx.

Τέλος, μέτοχοι στα δύο κοιτάσματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι η κρατική εταιρεία Petoro, η OMV, η Idemitsu, η Winteshall Dea, η θυγατρική της Eni Vaar Energi και η Exxon Mobil. Μόλις τον περασμένο μήνα, η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil συμφώνησε την πώληση των μεριδίων που κατείχε στη Νορβηγία, μεταξύ αυτών και το μερίδιο της στο κοίτασμα Snorre, το οποίο και πούλησε στην Vaar Energi, όπως και τα υπόλοιπα που διατηρούσε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου