Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

ΕΛΠΕ: Ενδείξεις για τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελληνικό χώρο

Από το worldenergynews.gr
Ενδείξεις για την ύπαρξη γιγάντιου κοιτάσματος τύπου Zohr στον Ελλαδικό χώρο εμφανίζουν τα σεισμικά των ΕΛΠΕ. 

Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση που έκανε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, στην κλειστή συζήτηση που διοργάνωσε χθες το  think tank  «Κύκλος Ιδεών» του Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα με..
τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, μετά την κύρωση των σχετικών συμβάσεων.

Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε στην συζήτηση σεισμικές απεικονίσεις του κοιτάσματος Zorh που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπτου το  2015  οι οποίες είναι παρόμοιες με την αποκαλούμενη Δομή Τάλως που ανέδειξαν τα σεισμικά δεδομένα των ΕΛΠΕ, σε περιοχή που τους έχει παραχωρηθεί την οποία δεν αποκάλυψε.

Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν νέα σεισμικές έρευνες στην περιοχή για την επιβεβαίωση του κοιτάσματος φυσικού αερίου.

Κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κμ αερίου το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κμ αερίου.

Πιθανή ύπαρξη ενός τέτοιου μεγέθους κοιτάσματος επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν για κοιτάσματα τύπου Zorh στην ελληνική ΑΟΖ και αναβαθμίζει τις προοπτικές της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων στην οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη μεγάλες πολυεθνικές, όπως η  ΕxxonBobil , η  Total,  και η  Repsol  αλλά και μεσαίου μεγέθους, όπως η  Εdison.

Σε ό,τι αφορά στο κοίτασμα του Πατραϊκού Κόλπου τα ΕΛΠΕ αναμένεται να προχωρήσουν σε γεώτρηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 – με τις προσδοκίες, από την ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, να εντοπίσουν κοίτασμα 140 εκατ. βαρελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου