Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

«Λιμνάζει» η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

Από το insider.gr
Με τις κρίσιμες αποφάσεις να παραμένουν μετέωρες,μετατίθεται χρονικά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μια ιδιωτικοποίηση η οποία ως μνημονιακή υποχρέωση απασχολεί τα τελευταία χρόνια τα ενεργειακά δρώμενα ενώ όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν βιάζεται να κλείσει το θέμα.

Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς άνοιξαν δρόμο για να καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση καθώς αυτή..
τη στιγμή καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει ένα ακριβές πλάνο για το πώς και εάν θα επανεκκινήσει η διαδικασία. Αυτή την θέση υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς, ο οποίος μιλώντας στο insider.gr, αναφέρει ότι «όλες οι πλευρές βιάστηκαν να κάνουν δηλώσει ότι η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Πώς ακριβώς θα ξεκινούσε η διαδικασία και με τι πλάνο; Είχε ληφθεί ως δεδομένο ότι ο Λάτσης θα πουλήσει. Αυτή τη στιγμή δεν είναι καν δεδομένο τι θα πουλήσει η πλευρά που ήταν πιο "σίγουρη", δηλαδή το Δημόσιο». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η διαδικασία προχωρήσει μέσω Χρηματιστηρίου, το Δημόσιο, με βάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα, φέρεται διατεθειμένου να διαθέσει ποσοστό της τάξεως του 17% από το 35% που διαθέτει.  

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δείχνει να προχωρά με συντηρητικά βήματα καθώς δεν θέλει να της προσάψουν ότι θα εκκινήσει μια διαδικασία η οποία θα έχει αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα. Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει δηλώσει επίσημα από το βήμα της Βουλής ότι δεν προτίθεται να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά,, το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, το οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται στη δρομολογούμενη πώληση, έχει ζητήσει ην επιστροφή των μετοχών του ελληνικού δημοσίου των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών ενώ έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα και στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, επικαλούμενο την ανάγκη τήρησης της αρχής ότι «η ενέργεια πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο».

Όπως είναι γνωστό, στον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό το ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει το 20% από το 35,48% που κατέχει και η Paneuropean Oil & Industrial Holdings (Όμιλος Λάτση) είχε διαθέσει το 30,1% από το 45,47%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου