Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Νέα Αλλαγή Σχεδίων για την Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ με τις Ευλογίες των Θεσμών

Από το energia.gr
Αλλαγή σχεδίων για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ κομίζει η αλλαγή συνθηκών στην αγορά με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην παράταση της διαδικασίας για την πώληση των μετοχών του ομίλου που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του χρηματιστηρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήτοι, στο να μετατεθεί η λήψη της όποιας απόφασης για μεταγενέστερο χρόνο -πιθανώς εντός..
του επομένου έτους-  φαίνεται να συμφωνούν και οι Θεσμοί, με τις πληροφορίες ανθρώπων με καλή γνώση της υπόθεσης, να αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να εξετάσει το όλο θέμα από μηδενική βάση.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν, η πώληση των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το Δημόσιο δεν συνιστά διαρθρωτική αλλαγή για την ελληνική οικονομία, αλλά αποσκοπούσε αποκλειστικά στην αποκομιδή εισπρακτικών οφελών.

Όσον δε αφορά στο ποια μορφή θα προσλάβει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Ομίλου, αλλά και το τμήμα των μετοχών που θα εκχωρηθεί σε τρίτους, είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση στην οποία προέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από του βήματος της Βουλής, ότι δεν είναι στις προθέσεις του να μηδενίσει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία.

Είναι όμως σημαντικό το γεγονός ότι από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου το Δημόσιο κατέχει 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, προβάλλει μια έμμεση αντίρρηση στην προοπτική της διάθεσης μετοχών των ΕΛΠΕ μέσω χρηματιστηρίου, καθώς υποστηρίζει πως κατόπιν μελέτης που εκπόνησε, μια πιθανή πώληση πακέτων μετοχών που κατέχει, μέσω του Χρηματιστηρίου, θα απαιτούσε νομοθετική αλλαγή, αφού, υπό την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου