Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Το 2021 η έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826 MW της Elpedison

Από το worldenergynews.gr
Το 2021 προγραμματίζει η Elpedison την έναρξη κατασκευής στη Θεσσαλονίκη μίας νέας, της τρίτης κατά σειρά, θερμοηλεκτρικής της μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η υλοποίηση του καινούριου σταθμού, ισχύος 826 MW, αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια, με συνέπεια..
η μονάδα να είναι έτοιμη το 2023.

Όταν θα τεθεί σε λειτουργία, το θερμοηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό της Elpedison θα ανέρχεται πλέον σε 1.646 MW.
Κάτι που σημαίνει πως θα υπερδιπλασιαστεί από τα υφιστάμενα επίπεδα, των 820 MW.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η εταιρεία έλαβε στα τέλη Σεπτεμβρίου την έγκριση της ΡΑΕ για την άδεια παραγωγής, που είχε υποβάλει στις αρχές της χρονιάς.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της έναρξης κατασκευής, εντός της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Επίσης, την επόμενη χρονιά θα παραγγελθεί ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τη μονάδα. Κι αυτό γιατί, με βάση τις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας, η δρομολόγηση των παραγγελιών θα πάρει χρόνο.

Δύο προϋπάρχουσες μονάδες

Όπως αναφέρεται στην άδεια παραγωγής, ο σταθμός θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 552 MW και μία ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 274MW. Θα εγκατασταθεί στον Δήμο Δέλτα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται και η πρώτη μονάδα της εταιρείας.

Επίσης, θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου, ώστε να συνδυάζει τη μέγιστη απόδοση με την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Έτσι, όταν ολοκληρωθεί θα είναι από τις μεγαλύτερες και πιο αποδοτικές αντίστοιχες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

Ο εν λόγω σταθμός έρχεται να προστεθεί στην πρώτη μονάδα της Θεσσαλονίκης, ισχύος 400 MW,  που βρίσκεται σε λειτουργία από το 2006, αποτελώντας στη χώρα μας τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Elpedison έθεσε σε λειτουργία στη Θίσβη μία ακόμη μονάδα φυσικού αερίου 420 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου