Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Βόρεια Θάλασσα: το beaching στο στόχαστρο ΜΚΟ

Από το naftikachronika.gr
Τον προβληματισμό της για τις ανακυκλώσεις πλωτών μονάδων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα εκφράζει με πρόσφατη έκθεσή της η ΜΚΟ  Shipbreaking Platform.

Είναι γεγονός ότι η κάμψη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία παρατηρείται από το 2014, έχει σαν αποτέλεσμα..
να αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πλωτών εξεδρών άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που στέλνονται για διάλυση.

Όπως παρατηρεί η Shipbreaking Platform, από το 2015 ο αριθμός των μονάδων αυτών που εστάλησαν για διάλυση έχει ανέλθει στις 200 με το 40% να προορίζονται για τις ακτές της Νότιας Ασίας, στις οποίες λαμβάνει χώρα το beaching: η επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή και για το περιβάλλον πρακτική διάλυσης πλοίων.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της ΜΚΟ «Recycling Outlook: Decommissioning of North Sea Floating Oil & Gas Units», ένας σημαντικός αριθμός πλωτών μονάδων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου συναντάται στη Βόρεια Θάλασσα, εκεί όπου η υπερπροσφορά τέτοιων δομών οδηγεί τις παλαιότερες προς ανακύκλωση.

Ειδικότερα, 59 θαλάσσια γεωτρύπανα επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Θάλασσα, εκ των οποίων τα 18 είχαν κατασκευαστεί πριν το 2001 συγκεντρώνοντας μεγάλες πιθανότητες να σταλούν για scrapping.

Τέλος, η Shipbreaking Platform σημειώνει στην έκθεσή της ότι οι γιάρδες ανακύκλωσης πλοίων στην Βόρεια Θάλασσα εντούτοις τηρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «στέγη» για το τελευταίο ταξίδι των μονάδων αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου