Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η συμβολή του Lloyd’s Register για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Με οδηγό την πείρα από τη Μεγάλη Βρετανία, το Lloyd’s Register έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Υδρογονανθράκων.

Το Lloyd’s Register διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και πολυετή εμπειρία στην ασφάλεια εγκαταστάσεων έρευνας και εξόρυξης..
υδρογονανθράκων, καθώς και στην ασφάλεια πλοίων, έχοντας προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ασφάλειας σε πολύπλοκα projects σε περισσότερες από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο. 

Μεταξύ άλλων, το Lloyd’s Register συνέβαλε στη διαμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Safety Case Regulation), η οποία και αποτέλεσε τη βάση για την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/30, η οποία θέτει ένα ενιαίο πλαίσιο απαιτήσεων για τη θωράκιση της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων.

Η εμπειρία αυτή αξιοποιήθηκε και προσαρμόστηκε κατάλληλα για τις απαιτήσεις του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Υδρογονανθράκων.

Στελέχη του Lloyd’s Register βρέθηκαν για περίπου 3 μήνες στα γραφεία της ΕΔΕΥ και συνεργάστηκαν με τα στελέχη της σε όλη τη γκάμα των θεμάτων που αφορά το σχέδιο.

Πιο αναλυτικά, τα στελέχη του Lloyd’s Register συνέδραμαν την ΕΔΕΥ, μεταξύ άλλων, στα εξής:

-Αναγνώριση πιθανών αιτιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης 

-Αξιολόγηση των κινδύνων και συνεπειών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, 

-Ενσωμάτωση σχετικών διεθνών και εθνικών κανονισμών 

-Ανάπτυξη κατάλληλων τεχνικών και διαδικασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων με επιμέρους επιχειρησιακές δράσεις (π.χ. πλάνα απόκρισης από την πρώτη ειδοποίηση μέχρι και την οριστική αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, εντοπισμό, επικοινωνία, συντονισμό και διαλειτουργικότητα των εξωτερικών φορέων αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης κ.α.)

Συνδράμοντας την ΕΔΕΥ στην εκπόνηση του σχεδίου, το Lloyd’s Register εστίασε ιδιαίτερα στην κατάρτιση του δυναμικού των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να ανταπεξέρχονται κατάλληλα στις σχετικές προκλήσεις, καθώς και στο σχεδιασμό και εκτέλεση σχετικών προσομειώσεων και ασκήσεων, αξιοποιώντας τη διεθνή πείρα και τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν αναδειχθεί και υιοθετηθεί στο εξωτερικό.

Το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης

Το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης σε Υπεράκτιες Εγκαταστάσεις Υδρογονανθράκων σχέδιο στην παρούσα φάση αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το σχεδιασμό ετοιμότητας και διαχείρισης κρίσεων.

Βασικές παράμετροι του σχεδίου είναι οι εξής:

-Μέθοδοι αξιολόγησης κινδύνων και συνεπειών των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης

- Σχέδια απόκρισης για όλο το φάσμα και τις φάσεις των σχετικών διαδικασιών, από την πρώτη ειδοποίηση μέχρι και την οριστική αντιμετώπιση της εκάστοτε προκύπτουσας έκτακτης κατάστασης.

Σημειώνεται ότι η ΕΔΕΥ αποτελεί την αρμόδια αρχή για την παρακολούθηση της ασφάλειας των υπεράκτιων εργασιών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, βάσει του ν. 4409/2016.

Μεταξύ άλλων, ο ν. 4409/2016 προβλέπει και την κατάρτιση εθνικού, καθώς και επιμέρους τοπικών σχεδίων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη λειτουργία υπεράκτιων εγκαταστάσεων υδρογονανθράκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου