Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Ευνοϊκή για την Ελλάδα η Συγκυρία των Διεθνών Τιμών Αργού

Από το energia.gr
Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να επιδεικνύουν μέγιστη μεταβλητότητα τόσο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών, όσο και βραχυπρόθεσμα όπως λχ.τους τελευταίους 5 μήνες, οι αγορές κάθε άλλο παρά είναι υποστηρικτικές της προοπτικής αύξησης των τιμών αργού για τους επόμενους μήνες. Όπως έχουμε ήδη εξηγήσει σε προηγούμενη ανάλυση μας, (εδώ) το τελευταίο διάστημα..
οι παίκτες της αγοράς, επενδυτικά funds, μεγάλοι καταναλωτές και διυλιστήρια, είναι αποδέκτες άκρως αντιφατικών μηνυμάτων με αποτέλεσμα η παρατηρούμενη μεταβλητότητα. 

Σήμερα το απόγευμα  (16/8) η τιμή του Brent,του διεθνούς benchmark, αναφέρετο στα $58,87 το βαρέλι, κινούμενο καθοδικά από τα $59,30 που ήτο το πρωί στο ICE του Λονδίνου, και ενδεικτικό της υψηλής μεταβλητότητας των τελευταίων ημερών. Εξετάζοντας την συμπεριφορά των τιμών των διαφόρων ποικιλιών του αργού, τους τελευταίους 12 μήνες, παρατηρούμε μιαν έντονη μεταβλητότητα με υψηλά στα $85 το βαρέλι τον Οκτώβριο του 2018 και χαμηλά στα $55 τον Δεκέμβριο πέρυσι, για να ακολουθήσει μια επανάκαμψη το Α' εξάμηνο του 2019, με υψηλό στα $75 το βαρέλι στα μέσα Απριλίου και έκτοτε, μια πτώση στα σημερινά επίπεδα, ή και χαμηλότερα στα $56 το βαρέλι στις 4/8. Όμως η τάση της πορείας των τιμών είναι πτωτική παρά την επανεμφάνιση ισχυρών γεωπολιτικών παραγόντων, με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο, και την μείωση της παραγωγής από τον OPEC και τις συνεργαζόμενες με αυτό χώρες.

Από την μία πλευρά έχουμε την συνεχή προσπάθεια του OPEC σε αγαστή συνεργασία με την Ρωσία να ελέγξει τις τιμές και να τις κρατήσει "απεγνωσμένα", κατά την πρόσφατη δήλωση του ισχυρού άντρα της Σαουδικής Αραβίας του διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο επίπεδο των $60 το βαρέλι, και από την άλλη έχουμε την διαρκώς αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ, κυρίως απο το shale oil, αλλά και από άλλους εκτός OPEC παραγωγούς (βλέπε Καναδά, Βραζιλία, Μεξικό, Βόρειος Θάλασσα) έτσι που το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπέρ προσφορά και μάλιστα σε περίοδο που έχει αρχίσει να παρατηρείται μια κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης (εδώ). 

Σήμερα, η παραγωγή του OPEC κινείται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα, στα -2,0 εκατ. βαρ/ημέρα, σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, βοηθούντων των περιορισμών λόγω Αμερικανικών κυρώσεων των εξαγωγών του Ιράν, την κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας αλλά και την μείωση της παραγωγής του πυλώνα του καρτέλ της Σ.Αραβίας. Ομως, παρά την μείωση της παραγωγής απο πλευράς OPEC και τη συγκράτηση της παραγωγής από την Ρωσία και το Καζακστάν, οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί, αφού για κάθε βαρέλι που στερεί την διεθνη αγορά ο OPEC & Partners αυτή αναπληρώνεται με το παραπάνω, από τους εκτός του καρτέλ παραγωγούς.


Αν και οι OPEC & Partners, προεξέχουσης της Σαουδικής Αραβίας, θα ήθελαν να δουν τις τιμές να κυμαίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, λχ. μεταξύ $75 και $85 το βαρέλι, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην διεθνη αγορά δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Με τις διεθνείς τιμές  του αργού να κινούνται στο επίπεδο των $58-$62 το βαρέλι, και τις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση μάλλον αβάσιμες, η εκτίμηση είναι ότι σύντομα μπορεί να δούμε ακόμα χαμηλότερες τιμές αφού η ανησυχία των επενδυτών για μια νεα παγκόσμια οικονομική ύφεση ενισχύονται καθημερινά, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της εμπορικής διένεξης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, που ήδη έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένες οικονομίες όπως λχ. της γερμανικής. Τα δείγματα της επερχόμενης καταιγίδας είναι ήδη ορατά, με τα επιτόκια των Αμερικανικών ομολόγων (USA Treasury Bonds) σε συνεχή υποχώρηση και με το yield curve σε αναστροφή. Ενδεικτικά, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορα μετά από 40 χρόνια, κάτω απο το 2,0%, συγκεκριμένα στο 1,96.

Για την Ελληνική οικονομία η οποία εξέρχεται σταθερά μετά από μια καταστροφική 10ετη κρίση, και με αισιόδοξες αναπτυξιακές προοπτικές να προσυπογράφονται από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς, η συγκυρία των χαμηλών  σχετικά διεθνών τιμών αργού είναι ένα πολύ καλό σημάδι που αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις των επόμενων μηνών. Με υπόθεση εργασίας ότι η μέση τιμή του Brent για το 2019 θα διαμορφωθεί στα $65,15 το βαρέλι, ή και χαμηλότερα (από τα $71,31 που ήτο η μέση τιμή το 2018) αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η συνολική επιβάρυνση του λογαριασμού πετρελαιοειδών στην ΤτΕ να διαμορφωθεί στα €4,3 με €4,5 δισεκ. δηλαδή, αισθητά χαμηλότερα  από τα €5,2 δισεκ. που έφθασε στο 2018 βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων της ΤτΕ. Με την εκτίμηση ότι η εγχώρια κατανάλωση για το 2019 θα κινηθεί σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, στους 7,4 εκατ. τόνους (σε σύγκριση με τους 7,3, εκατ.τονους το 2016, τους 7,2 εκατ.τον. το 2017 και τους 7,1 εκατ. το 2018). Σε κάθε περίπτωση, οι μειωμένες τιμές αργού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία εισάγει το 100% του πετρελαίου που καταναλώνει, μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν, δρώντας ανασχετικά στην διόγκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο αν και έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία  χρόνια, παραμένει αρνητικό, στα €1,5 δισεκ. (από -€ 22,5 δισεκ. το 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου