Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Υπό διερεύνηση τα αίτια εξάρσεων στα επίπεδα του βενζολίου στην περιοχή των Λιπασμάτων

Από το energypress.gr
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων από τον Σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. 

Πρόκειται για μια είδηση εξαιρετικά επίκαιρη, μιας και έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων της περιοχής..
του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας για την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται και πάλι τις τελευταίες ημέρες, την οποία αποδίδουν στη λειτουργία των παρακείμενων εγκαταστάσεων της Oil One και της Lafarge.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πολύμηνων μετρήσεων που ανακοίνωσε το ΕΑΑ, το κύριο είδος ρύπου που καταγράφεται στην περιοχή των Λιπασμάτων αλλά και την ευρύτερη περιοχή είναι το βενζόλιο.

Το πρώτο οκτάμηνο του έτους καταγράφεται ύφεση των τιμών των ρύπων βενζολίου (η θεσμοθετημένη μέση τιμή του οποίου είναι 5μg m3) σε σχέση με τις μετρήσεις του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. 

Όπως, όμως, επισημαίνεται, οι μετρήσεις καταγράφουν σύντομης διάρκειας περιόδους έξαρσης του φαινομένου. Τα περιστατικά αυτά διερευνώνται προκειμένου να διακριβωθούν τα ακριβή αίτιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προ διετίας χορήγηση από το ΥΠΕΝ  άδειας Εμπορίας Πετρελαιοειδών Προϊόντων κατηγορίας A στην εταιρεία Oil One SA είχε προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις, με τους φορείς της περιοχής να διαμαρτύρονται για την πρόκληση πρόσθετων περιβαλλοντικών κινδύνων από μια πιθανή διαρροή μαζούτ κατά τη διάρκεια φορτοεκφορτώσεων στα βυτία μεταφοράς σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή.

Εξάλλου, το ζήτημα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για την περιοχή, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση που να ικανοποιεί τις διεκδικήσεις των κατοίκων.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΑΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου