Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Τη λύση για το παραπανήσιο αέριο στις γεωτρήσεις βρήκε αμερικανική εταιρεία: Το χρησιμοποιεί για να παράγει Bitcoin!

Από το energypress.gr
Τη λύση για το διαχρονικό πρόβλημα του περιττου φυσικού αερίου βρήκε μια εταιρεία από την Καλιφόρνια, η Upstream Data. Προσφέρει στις πετρελαϊκές μικρά κέντρα δεδομένων για την παραγωγή Bitcoin, τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο το παραπανήσιο αέριο σε κάθε γεώτρηση!

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα..
από την αρχή. Το περιττό αέριο αποτελεί διαχρονικά ένα πρόβλημα για κάθε πετρελαϊκή, ιδίως στις ΗΠΑ όπου η σχιστολιθική παραγωγή είναι τόσο αποκεντρωμένη και αποτελείται από πολλές διαφορετικές γεωτρήσεις σε κάθε περιοχή, παρά από λίγες και μεγάλες όπως σε άλλες χώρες.

Συχνά, ποσότητες αυτού του αερίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιείται το flaring, δηλαδή η καύση του παραπανήσιου αερίου που παράγεται σε κάθε γεώτρηση, το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε εμπορικές ποσότητες και κατ' επέκταση θεωρείται περιττό. Υπάρχει, με άλλα λόγια ένα κατώφλι για την ποσότητα του αερίου που αν δεν το ξεπερνά, τότε αναγκαστικά καίγεται ώστε να μην προκαλεί υπερβολική περιβαλλοντική ρύπανση.

Όπως είναι φυσικό, το φαινόμενο αυτό αποτελούσε πάντα πονοκέφαλο για τις εταιρείες του χώρου, καθώς συχνά δεν αξίζει η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του αερίου.

Τη λύση έρχεται να δώσει μια νέα εταιρεία από την Καλιφόρνια, η Upstream Data, η οποία ανέπτυξε μικρά κέντρα δεδομένων στο σχήμα ενός κύβου ή κοντέινερ, τα οποία τοποθετούνται στην κάθε γεώτρηση, χρησιμοποιούν ως καύσιμο το παραπανήσιο αέριο και παράγουν Bitcoin, το οποίο πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη της πετρελαϊκής που θα τα αγοράσει.

Μάλιστα, το μικρό μέγεθος των συστημάτων τα κάνουν ιδανικά για αυτή τη δουλειά διότι μπορούν να μεταφερθούν εύκολα σε δύσκολες τοποθεσίες και μπορούν να προσθαφεραιθούν κατά βούληση ανάλογα με το μέγεθος της κάθε γεώτρησης ώστε να πετύχουν το ιδανικό απαιτούμενο μέγεθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου