Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Reuters: Η Energean φαβορί για τον κλάδο πετρελαίου και αερίου της Edison

Από το capital.gr
Η Energean προηγείται στην κούρσα για την εξαγορά της μονάδας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Edison, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές.

Η εξαγορά θα διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητες της Energean στο αναπτυσσόμενο κόμβο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντική..
παρουσία στην υπεράκτια λεκάνη της Αιγύπτου, αναφέρει το πρακτορείο.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison περιλαμβάνει επίσης περιουσιακά στοιχεία στην Ιταλία, την Αλγερία, την Κροατία, τη βρετανική και νορβηγική Βόρεια Θάλλασα καθώς και την Ελλάδα, σύμφωνα με εταιρική παρουσίαση.

Η ελληνική Energean πέρασε στον τελικό γύρο προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison μαζί με την Cairn Energy, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές. Πλέον φαίνεται να είναι το φαβορί, σύμφωνα με τις πηγές.

Το ύψους των προσφορών για το χαρτοφυλάκιο της Edison δεν έχει γίνει γνωστό. Η EDF και η Edison αναμένεται να λάβουν την τελική απόφαση τις επόμενες ημέρες, σημειώνει μία από τις πηγές.

Η εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Edison θα αυξήσει κατακόρυφα την χρηματιστηριακή αξία των 1,6 δισ. δολαρίων της Energean, 15 μήνες αφότου εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετά στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές, η Energean έχει συσσωρεύσει κεφάλαια για την χρηματοδότηση της συμφωνίας τους τελευταίους μήνες.

Η εξαγορά θα αποτελέσει ένα τολμηρό στοίχημα από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαθιό Ρήγα, καθώς η Energean αναπτύσσει τα πετρελαϊκά πεδία Karish και Tanin στα ανοιχτά του Ισραήλ, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, με εκτιμώμενο κόστος 1,6 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη της εταιρείας από τον πυρήνα των δραστηριοτήτων, διαμορφώθηκαν στα 52,4 εκατ. δολάρια το 2018,από τα 20,7 εκατ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Η Edison παρήγαγε περίπου 500.000 βαρέλια πετρελαίου και αερίου ημερησίως το 2018. Το χαρτοφυλάκιο της περιλαμβάνει αποθέματα 209,1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Η Energean σχεδιάζει να παράξει περισσότερα από 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως στο Ισραήλ. Η Edison, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Ιταλίας μετά από την Enel και την Eni, θέλει να αποχωρήσει από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να εστιάσει στην ανανεώσιμη ενέργεια, και στις δραστηριότητες ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου λιανικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου