Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Τα επόμενα βήματα της Exxon Mobil για τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου

Από το energypress.gr
Προσηλωμένη στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανακάλυψης στο στόχο Γλαύκος-1 είναι προς το παρόν η Exxon Mobil, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του ο lead country manager της Exxonmobil Cyprus κ. Βαρνάβας Θεοδοσίου. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. 

Οι προοπτικές του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ θεωρούνται ευοίωνες και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί εμπορικά ..
εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, η εταιρεία, όπως εξηγεί ο κ. Θεοδοσίου, είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαφορετικά σενάρια για τις διαδικασίες πώλησής του (π.χ. τερματικό LNG –πλωτό ή μη-,  αγωγός προς Ευρώπη ή Αίγυπτο ή συνδυασμός τέτοιων λύσεων).

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Θεοδοσίου, στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της σε όλο τον κόσμο, η Exxon Mobil είναι διατεθειμένη να εξετάσει οποιαδήποτε νέα ευκαιρία προκύψει στην Κύπρο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Θεοδοσίου στο περιοδικό ΙΝ Business έχει ως εξής:

Στα τέλη Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από τον στόχο Γλαύκος. Πότε θα πρέπει να αναμένουμε επίσημα στοιχεία από τη μελέτη των δεδομένων;
Να επισημάνω ότι τα πρώτα αποτελέσματα μιλούν για συνολικό κοίτασμα φυσικού αερίου από πέντε έως οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η μελέτη των δεδομένων συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αφού γίνουν επιβεβαιωτικές εργασίες στον στόχο Γλαύκος-1, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2020. Μετά την ολοκλήρωση των επιβεβαιωτικών εργασιών θα ακολουθήσουν περαιτέρω μελέτες δεδομένων. Ανάλογα με την ποιότητα των αποτελεσμάτων μπορεί να χρειαστούν ακόμα έξι με δώδεκα μήνες προτού να έχουμε τα τελικά στοιχεία.

Πότε και πώς πρακτικά θα γίνουν οι περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις από την ExxonMobil; 
Η πραγματοποίηση γεωτρήσεων είναι μια πολύπλοκη και πολυδιάστατη διαδικασία. Πρώτα επιβάλλεται η απόκτηση των σεισμογραφικών δεδομένων στην περιοχή που υπάρχει ενδιαφέρον σε δυσδιάστατη και έπειτα σε τρισδιάστατη μορφή. Ακολουθεί ο σχεδιασμός και η αδειοδότηση της γεώτρησης, διαδικασίες που περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές έρευνες. Μόλις πραγματοποιηθεί η γεώτρηση και εάν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ξεκινά η αξιολόγησή τους και ο προγραμματισμός σχετικών επιβεβαιωτικών διαδικασιών. Ακολουθεί περαιτέρω λεπτομερής μελέτη τους και εάν τα αποτελέσματα το επιτρέπουν, τότε ξεκινά ο προγραμματισμός ανάπτυξης, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των υποδομών και φυσικά η συνομολόγηση συμφωνίας με τελικούς αγοραστές. Όλα τα πιο πάνω χρειάζονται για να αρχίσει η παραγωγή.

Ποια χρονοδιαγράμματα διέπουν την ολοκλήρωση των γεωτρήσεων;
Δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες - συχνά έξω από τον άμεσο έλεγχό μας - που μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα.  Στην Κύπρο, από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας για το τεμάχιο 10, προχωρήσαμε στην γεώτρηση δύο στόχων μέσα σε 20 μήνες. Αυτό θεωρείται πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον τομέα μας. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστούν άλλα ένα με δύο χρόνια για τις επιβεβαιωτικές εργασίες. Συνολικά, από την εξερεύνηση έως την εμπορευματοποίηση ενός κοιτάσματος, η περίοδος θα μπορούσε να είναι από πέντε έως δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερα, καθώς πολλοί εξωγενείς παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη διαδικασία. 

Τι είδους τεχνικός εξοπλισμός και πλοία χρησιμοποιούνται;
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα χρειάζεται μια βάση ανεφοδιασμού, στη δική μας περίπτωση στη Λεμεσό, σκάφη για τη μεταφορά εξοπλισμού και προμηθειών από τη βάση στο γεωτρύπανο και ελικόπτερα για τη μεταφορά του προσωπικού. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πλατφόρμων γεώτρησης, ανάλογα με το βάθος του νερού, τη μορφολογία και άλλους παράγοντες. Στην Κύπρο έχουμε χρησιμοποιήσει ένα πλωτό γεωτρύπανο για μεγάλα θαλάσσια βάθη.

Πώς και σε ποια μορφή αναμένεται να γίνει η εξόρυξη του φυσικού αερίου και ποιες διαδικασίες πώλησης θα ακολουθηθούν;
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, όταν επιβεβαιωθούν εμπορεύσιμες ποσότητες, υπάρχουν διάφορες επιλογές για παραγωγή και εμπορευματοποίηση. Ανάλογα με τις επιβεβαιωμένες ποσότητες και μια σειρά άλλων παραγόντων, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να πωληθεί μέσω του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG plant), ενός αγωγού προς την Αίγυπτο ή την Ευρώπη, πλωτού LNG (FLNG) ή με οποιονδήποτε συνδυασμό των πιο πάνω. 

Υπάρχουν καθόλου σκέψεις για επέκταση των δραστηριοτήτων της ExxonMobil στην Κύπρο στο μέλλον; 
Είμαστε πολύ ευτυχείς που μας έχει κατακυρωθεί το τεμάχιο 10 στον τρίτο γύρο αδειοδότησης και σε αυτό το στάδιο η προσοχή μας είναι επικεντρωμένη στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ανακάλυψης στον στόχο Γλαύκος-1, καθώς και στην προοπτική αυτού του τεμαχίου. Ως παγκόσμια εταιρεία είμαστε πάντα πρόθυμοι να αξιολογούμε νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Κύπρου.

Από ποιες ειδικότητες στελεχώνεται η ομάδα του όλου προγράμματος γεωτρήσεων;
Αν βασιστούμε στο χρονοδιάγραμμα που αναλύσαμε σε μια από τις πιο πάνω ερωτήσεις, ένα επιτυχημένο και ασφαλές πρόγραμμα γεωτρήσεων χρειάζεται ευρύ φάσμα επαγγελματιών, όπως γεωλόγους, μηχανικούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, εμπειρογνώμονες σε θέματα χρηματοδότησης και προμηθειών, δικηγόρους, σύμβουλους επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων και εμπειρογνώμονες σε περιβαλλοντικά θέματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου