Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Προγραμματισμός των επόμενων ερευνητικών ενεργειών στην ΑΟΖ - Οι κινήσεις των «παικτών»

Από το worldenergynews.gr
Στην εξεύρεση και προγραμματισμό των επόμενων ερευνητικών ενεργειών που περιλαμβάνουν γεωλογικές και άλλες έρευνες όπως και πέντε ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και τέσσερις επιβεβαιωτικές σε ανακαλυφθέντα κοιτάσματα, προχωρούν από τη μια οι Total – Eni και από την άλλη οι ExxonMobil – Qatar.
Πληροφορίες...
του «Φ» αναφέρουν ότι οι εταιρείες βρίσκονται για ορισμένες από τις γεωτρήσεις σε προχωρημένο στάδιο εξασφάλισης γεωτρύπανων και της υποστήριξής τους και σε άλλες σε αρχικό στάδιο. 
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας ήταν καταλυτικές προς αυτή την κατεύθυνση και αφορούν τρία αλληλένδετα θέματα:  

● Πρώτο, την έγκριση της συμφωνίας για ανάθεση των δικαιωμάτων του τεμαχίου 7 στις Total – Eni (συμμετέχουν στην κοινοπραξία με ποσοστό 50%-50%), όπως και την έγκριση της συμμετοχής της γαλλικής Total, στα τεμάχια 2, 3, 8 και 9.  
Συγκεκριμένα, με βάση και τις αναθέσεις που έγιναν στον β’ γύρο αδειοδοτήσεων προ επταετίας, στο τεμάχιο 2, η σύνθεση της αναδόχου κοινοπραξίας διαμορφώνεται με την Εni να κατέχει το 60%, την Total 20% (που απόκτησε από την Eni) και την κορεατική Kogas με 20%. Στο τεμάχιο 3, όπου βρίσκεται και ο στόχος «Σουπιά», η Total αποκτά το 30%, η Eni μένει με 50% και η Kogas διατηρεί το δικό της 20%. Στο τεμάχιο 9 η Total αποκτά το 20%, η Eni μένει με το 60% και η Kogas διατηρεί το 20%.  
Στο τεμάχιο 8, στο οποίο η Eni απέκτησε στον γ’ γύρο αδειοδότησης το 100% των δικαιωμάτων, τώρα εισέρχεται σε κοινοπραξία και η Total με ποσοστό 40% που απέκτησε από τον ιταλικό κολοσσό. Με βάση την νέα εικόνα, η Total και Eni συμμετέχουν στα δικαιώματα των επτά από τα οκτώ αδειοδοτημένα τεμάχια. Η Total σε κοινοπραξία με την Eni έχουν τα δικαιώματα στα τεμάχια 6, 7, 8 και 11, ενώ σε συνεργασία με την Eni και την Kogas στα τεμάχια 2,3 και 9. 

● Δεύτερο, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις παρατάσεις για έναν χρόνο –μέχρι τον Ιανουάριο του 2021– των υφιστάμενων συμφωνιών με την Κυπριακή Δημοκρατία για τα τεμάχια 2, 3, 8, 9 και 11. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ανανεώσεις των συμβολαίων προβλέπουν και συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα για κάθε ένα από τα εν λόγω τεμάχια.  
Πρόκειται για τα τεμάχια που δόθηκαν το 2013 στον β’ γύρο αδειοδότησης και τον Ιανουάριο 2020 λήγει η επταετία ισχύος της σύμβασης που ήταν τρία χρόνια και δύο διετείς παρατάσεις. Με την έγκριση των κανονισμών από τη Βουλή, με την οποία το Υπουργικό μπορεί να δώσει επιπλέον παράταση, άνοιξε ο δρόμος για να μη λήξουν τα συμβόλαια. Να σημειωθεί ότι λόγω των προηγούμενων δύο διετών ανανεώσεων η Δημοκρατία ανακτούσε μέρος των τεμαχίων, γι’ αυτό και τα δικαιώματα για τμήματα των τεμαχίων 9 και 11 έχουν επιστραφεί στη Δημοκρατία.  
Η παράταση άνοιξε και τον δρόμο για προγραμματισμό γεωτρήσεων στα τεμάχια αυτά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» στα τεμάχια 3, 6, 10 και 11 θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα συμπληρωματικές έρευνες. Οι έρευνες θα γίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές των τεμαχίων όπου πρόσθετες αναλύσεις των σεισμογραφικών και γεωλογικών δεδομένων, κάτω και από το πρίσμα των γνώσεων που προστέθηκαν από τις τελευταίες γεωτρήσεις, φαίνεται να δίνουν νέους στόχους για ερευνητικές γεωτρήσεις.  

● Τρίτο, την ενημέρωση σε σχέση με το γεωτρητικό πρόγραμμα όλων των αναδόχων στην κυπριακή ΑΟΖ που περιλαμβάνει μέχρι και εννέα γεωτρήσεις την επόμενη διετία, ξεκινώντας από τις αρχές του 2020, ή και μερικές εβδομάδες νωρίτερα, και περιλαμβάνουν γεωτρήσεις τόσο στα προαναφερόμενα τεμάχια, όσο και στο 10 από τις ExxonMobil – Qatar Petroleum, καθώς και επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» από τις Noble - Shell - Delek.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι γεωτρήσεις των οποίων θα ηγείται η Total αναμένεται να ξεκινήσουν με τον νέο χρόνο και μετά την ολοκλήρωση δύο γεωτρήσεων στην ΑΟΖ του Λιβάνου που θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Λεπτομερής ενημέρωση ξένων πρέσβεων από υπ. Ενέργειας  

Ο υπουργός Ενέργειας κάλεσε χθες σε συνάντηση τους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις, ενώ μετά προχώρησε και σε δηλώσεις υπενθυμίζοντας ότι η διεύρυνση της συνεργασίας της Total με την Eni «ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου, σε συνεργασία με τους εκτελεστικούς διευθυντές τόσο της γαλλικής Total όσο και της ιταλικής Eni».
Σχολιάζοντας τη νέα αυτή συνεργασία των εταιρειών, που αφορά σε μεταξύ τους συμφωνίες, ο υπουργός τόνισε πως πρόκειται για διευθέτηση που «θα ενδυναμώσει την κοινοπραξία, τόσο τεχνοοικονομικά όσο και σ’ ένα γεωπολιτικό πλαίσιο – όλα αυτά απαραίτητα για να μπορέσουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τις γεωτρητικές τους εργασίες».
Σε σχέση με το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη του 2019, αρχές του 2020, ένα εκτενές γεωτρητικό πρόγραμμα, το οποίο για τους επόμενους 24 μήνες θα περιλαμβάνει έως κι εννέα γεωτρήσεις, ερευνητικές και επιβεβαιωτικές, απ’ όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου