Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

IEA: Σημαντικός δυνητικά ο ρόλος του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση

Από το energypress.gr
Το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα ήδη από τώρα για να αυξηθούν οι χρήσεις του και να μειωθεί το κόστος αυτού του φορέα ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Το υδρογόνο έχει σήμερα..
μια άνευ προηγουμένου δυναμική”, σχολιάζει ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ σε ανακοίνωση του οργανισμού, τόσο μεταξύ των δημόσιων αρχών, όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων διαφόρων τομέων, κυρίως της ενέργειας, του αυτοκινήτου και της τεχνολογίας. Ο αριθμός των σχεδίων για τη χρήση του αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν οι ερευνητές σε σχετική έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της G20.

Για να δοθεί συνέχεια στη δυναμική αυτή, είναι ωστόσο απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος της χρήσης υδρογόνου, υπογραμμίζει η IEA. Η παραγωγή υδρογόνου από πηγές πράσινης ενέργειας παραμένει ακριβή. Ωστόσο το κόστος παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% έως το 2030 χάρη στη “μείωση των τιμών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” και σε “μια αλλαγή της κλίμακας παραγωγής υδρογόνου”, σημειώνει ο οργανισμός.

Προς το παρόν, το υδρογόνο παράγεται σχεδόν αποκλειστικά από φυσικό αέριο και άνθρακα, το οποίο προκαλεί την εκπομπή 830 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, ήτοι το ισοδύναμο των εκπομπών της Βρετανίας και της Ινδονησίας μαζί. Άλλη δυσκολία που υπάρχει είναι ότι η “ανάπτυξη υποδομών είναι αργή και εμποδίζει μια γενικευμένη υιοθέτηση” του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα κυρίως στη βιομηχανία.

Ο IEA συνιστά ως εκ τούτου την επιτάχυνση της δημιουργίας υποδομών. Το υδρογόνο, το οποίο χρησιμοποιείται στη διύλιση και την παρασκευή χημικών προϊόντων, μπορεί να “μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό τομέων”, κυρίως σε αυτόν των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου αυτού μεγάλων αποστάσεων, και στους τομείς της χημείας και της μεταλλουργίας.

Το στοιχείο αυτό θεωρείται από ορισμένους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς επιτρέπει την αποθήκευση και την παράδοση ηλεκτρικού ρεύματος. Η φήμη του υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών αμαυρώθηκε ωστόσο από έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, που σημειώθηκε την Δευτέρα σε πρατήριο ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη Σαντβίκα κοντά στο Όσλο.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, αλλά όλα τα πρατήρια ανεφοδιασμού με υδρογόνο στη Νορβηγία και τη Δανία έκλεισαν προσωρινά για προληπτικούς λόγους. Οι κύριοι κατασκευαστές αυτοκινήτων που κινούνται με υδρογόνο, η Toyota και η Hyundai ανέστειλαν αυτομάτως τις παραδόσεις τους στη Νορβηγία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου