Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Έρευνες Υδρογονανθράκων: Παίρνουν Σειρά και Αλλες Περιοχές Νοτίως της Κρήτης

Από το energia.gr
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν προς διαβούλευση οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την διεξαγωγή ερευνών και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης, αποδεικνύοντας το μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από την ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται υπό εξέλιξη..
η επεξεργασία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για περιοχές νοτίως του νομού Λασιθίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η περιοχή  αυτή έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον γεγονός που αποκρυσταλλώθηκε χθες με την υπογραφή συμβάσεων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, με τα πρώτα δεδομένα να δείχνουν την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ανοίγεται ο δρόμος προς την πλήρη ενεργειακή αυτονομία της Κρήτης με τη χρήση του καυσίμου του μέλλοντος, που είναι το φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά, όπως προβλέπεται ήδη από τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν χθες ένα μέρος των πόρων στο στάδιο της παραγωγής θα πηγαίνει στην περιφέρεια. Παράλληλα, έχει ενδιαφέρον να φανεί το εύρος των δυνατοτήτων από την μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων, που θα φανεί βέβαια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, για να διαπιστωθεί με πιο τρόπο θα μεταφέρονται τα κοιτάσματα. Αν δηλαδή θα φτιαχτούν για παράδειγμα αγωγοί. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στη μέση της φάσης των ερευνών (4 χρόνια) θα ολοκληρώνεται με βάση το χρονοδιάγραμμα και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Δεν αποκλείεται έτσι η Κρήτη να συμβάλει ακόμα και στην τροφοδοσία της ηπειρωτικής χώρας, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Πάντως, στελέχη της ΕΔΕΥ έχουν επισημάνει στο παρελθόν πως υπάρχουν και άλλες περιοχές βορειότερα στις οποίες έχουν συλλεχθεί γεωλογικά στοιχεία, όπως στην περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης. Να σημειωθεί επίσης πως τα τελευταία χρόνια έχουν μπει σε τροχιά οι έρευνες υδρογονανθράκων σε αρκετές περιοχές: Θρακικό πέλαγος, Πατραϊκός Κόλπος, Δυτικά της Κέρκυρας, Άρτα - Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα, τη θαλάσσια περιοχή «10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο και σε θαλάσσια περιοχή στο Ιόνιο. Στις έρευνες συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν όπως η Exxon Mobil, η Total, η Energean, η Repsol, η Edison και τα ΕΛ.ΠΕ. Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός αναφερόμενος χθες στις υπό εξέλιξη έρευνες τόνισε πως «στον Πατραϊκό είναι μέχρι στιγμής ιδιαιτέρως θετικές οι έρευνες. Τα τρισδιάστατα σεισμικά επιβεβαίωσαν τον κύριο γεωλογικό στόχο, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα τουλάχιστον 140 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Είναι σε εξέλιξη οι περιβαλλοντικές μελέτες και έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες για γεώτρηση στις αρχές 2020».

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση υπερτονίζει το γεγονός ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισαν χθες πυλώνα σταθερότητας, στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τον αγωγό EastMed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου