Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Συνεχείς επενδύσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη από τον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων

Από το energypress.gr
Η ανθρώπινη κινητικότητα και η ανάγκη για μεταφορές αποτελούν βασικά συστατικά του σημερινού προτύπου διαβίωσης και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη.

Παρά το γεγονός στις μέρες μας αναπτύσσονται εναλλακτικές τεχνολογίες που αξιοποιούνται  όλο και περισσότερο στον τομέα..
των μεταφορών, τα προϊόντα της διύλισης πετρελαίου είναι και θα παραμείνουν για πολλά ακόμη χρόνια η κυριότερη πηγή ενέργειας, αφού διαθέτουν σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο τους και η ευκολία μεταφοράς σε σχέση με άλλες διαθέσιμες επιλογές. Επίσης, τα προϊόντα διύλισης αποτελούν τα 2/3 των πρώτων υλών για τη βιομηχανία πετροχημικών, η οποία κατασκευάζει  πλαστικά ελαφρού βάρους, μονωτικά υλικά και άλλα προϊόντα που είναι βασικά για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η αλόγιστη και μη ορθολογική χρήση των ενεργειακών πόρων στο πλαίσιο του κυρίαρχου αναπτυξιακού μοντέλου της βιομηχανικής, αλλά και της μεταβιομηχανικής περιόδου, οδήγησε στα αδιέξοδα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας μέχρι τους 2ο C - ή 1,5ο C, μετά την παγκόσμια συμφωνία στο Παρίσι - υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση και ουσιαστικά  καθορίζει ως βασική προτεραιότητα τον ενεργειακό μετασχηματισμό, με κύρια χαρακτηριστικά αυτού την αύξηση χρήσης του φυσικού αερίου (ως μεταβατικού καυσίμου), καθώς και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός αποτελεί πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα και μια σημαντική ευκαιρία για όλους τους ενεργειακούς ομίλους που στοχεύουν  να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην παροχή ενεργειακών προϊόντων ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Οι προτεραιότητες του προωθούμενου, σε παγκόσμιο επίπεδο, Ενεργειακού Μετασχηματισμού, περιλαμβάνουν:

Την ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία
Την ομαλή μετάβαση προς τις μεταφορές χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, με προώθηση της ηλεκτροκίνησης, των βιοκαυσίμων 2ης και 3ης γενιάς και των άλλων εναλλακτικών καυσίμων
Την πλήρη κατάργηση της χρήσης του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με προώθηση, στο μέγιστο βαθμό, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιοενέργειας.
Την ουσιαστική προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με κύριο στόχο την:
Ανακύκλωση και αξιοποίηση πόρων (π.χ. νερό, επαναδιύλιση υδρογονανθράκων)
Αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων για παραγωγή πρώτων υλών
Ανακύκλωση πλαστικών  
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει συνταχθεί τόσο με την στρατηγική της ΕΕ  για κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050, όσο και με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Agenda 2030). Το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο του Ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις από το φαινόμενο της  κλιματικής αλλαγής, την ανεπάρκεια των φυσικών πόρων και την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής του Ομίλου που σχετίζεται με την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή επιτυγχάνεται με τη χρήση σειράς εργαλείων, όπως η θέσπιση στόχων και δεικτών επίδοσης. Επίσης, παρακολουθούνται όλοι οι περιβαλλοντικοί παράμετροι μέσω ευρωπαϊκών δεικτών και πραγματοποιείται σύγκριση με τις επιδόσεις του κλάδου στην Ευρώπη. Σημαντικό κομμάτι της συνολικής διαχείρισης αποτελεί η συνεχής περιβαλλοντική εκπαίδευση του προσωπικού και των κοινωνικών εταίρων, σε ολόκληρο το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του Ομίλου.  

Φιλοδοξούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα έτσι ώστε να οδηγηθούμε στον ενεργειακό μετασχηματισμό και να εξελιχθούμε σε μια εταιρεία παροχής ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στον πυρήνα του ενεργειακού μετασχηματισμού του Ομίλου βρίσκονται:

Η συνεχής βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της μείωσης της ενεργειακής έντασης και της έντασης άνθρακα των διυλιστηρίων
Η έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών και εφαρμογών χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα
Οι επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας και των βιοκαυσίμων νέας γενιάς
Η σταδιακή υποκατάσταση του αργού πετρελαίου από πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.
Είναι ενδεικτικό ότι, μέσω των επενδύσεων που υλοποιήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί  βέλτιστη ενεργειακή αποδοτικότητα και ενεργειακή αριστοποίηση, έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε έτη σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 3.000TJ, ενώ την τελευταία τετραετία μειώθηκε κατά 19% ο δείκτης tn  εκπομπών CO2, ανά τόνο τροφοδοσίας αργού πετρελαίου, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο μείωσης που είχε τεθεί (-5% έως το 2020).

Παράλληλα, η λειτουργία μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-θερμότητας στα διυλιστήρια έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποφυγή 1,5 εκ. τόνων εκπομπών CO2 τα 5 τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα, το ανθρακικό αποτύπωμα του Ομίλου μειώθηκε πάνω από 115.000 τόνους CO2 μέσω επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - ΑΠΕ (μέχρι και το 2018), οι οποίες στην τρέχουσα πενταετία έχουν φτάσει τα 17 MW (7 MW αιολικά και 10 ΜW Φ/Β),ενώ πρόσφατα τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 9 MW (Φ/Β). Στόχος του Ομίλου είναι η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 250.000 τόνους CO2, μέσω επενδύσεων σε ΑΠΕ ως το 2025 (κατ’ ελάχιστον 100MW ηλεκτροπαραγωγής).

Μεσοπρόθεσμα, ο Όμιλος επενδύει στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Βελτιστοποίησης στα διυλιστήρια, με στόχο να επιτευχθεί σε βάθος πενταετίας,

επιπλέον μείωση της ετήσιας κατανάλωση ενέργειας κατά 5%
σταδιακή μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα
σημαντική μείωση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας
περαιτέρω μείωση κατά περίπου 200,000 CO2 ετησίως.
Με συνολικές επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα συνεχίσει να υλοποιεί απαρέγκλιτα το Στρατηγικό του Σχεδιασμό, στο πλαίσιο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα διασφαλίσει την ηγετική του παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη.

Η κ. Πηνελόπη Παγώνη είναι Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου