Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Τα αιολικά, η διαταραχή συχνότητας του Ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρισμού και η "Μακεδονία" του Αλέξη.


Από το greeklignite.blogspot.com
Στις 28/5/2019 ο Entso-e, η Ένωση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, έδωσε στη δημοσιότητα προκαταρκτική έκθεση για τη σημαντική διαταραχή της συχνότητας λειτουργίας του διασυνδεμένου Ευρωπαϊκού δικτύου στις 10/1/2019. Κάποιος λοιπόν να πει στον Αλέξη, πως ο Entso-e, η Ευρωπαϊκή Ένωση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, στην έκθεση της 28/5/2019 (σελ. 9, 44) αγνοεί εντελώς το "Βόρεια"; Τι έκανε γι' αυτό ο δικός σου ΑΔΜΗΕ, Σταθάκη;

Τι ήταν αυτή η "διαταραχή της συχνότητας", που ανάγκασε..
τον Entso-e να εκδώσει ιδιαίτερη έκθεση; Στην έκθεση διαβάζουμε πως "Απ' τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου, η συγχρονισμένης λειτουργίας περιοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης αντιμετώπισε σημαντική απόκλιση συχνότητας και χρόνου λόγω της σύγκλισης των ακόλουθων δύο κύριων γεγονότων: 
- Η συνηθισμένη απόκλιση συχνότητας (Deterministic Frequency Deviation - DFD) κατά τη βραδινή αιχμή φορτίου κατά την ωριαία προγραμματισμένη μετάβαση.
- Μια μακράς διάρκειας απόκλιση συχνότητας (μέση τιμή -30 mHz) που προκλήθηκε από τεχνική αστοχία λόγω μιας "παγωμένης" ένδειξης σε τέσσερις γραμμές σύνδεσης των δικτύων της TenneT στη Γερμανία και της APG στην Αυστρία".

Η εκ των υστέρων ανάλυση έδειξε πως η αφετηρία για τη μακράς διάρκειας απόκλιση τοποθετείται στις 13:25 της 9ης Ιανουαρίου κι εντοπίστηκε στις 10:00 της 10ης Ιανουαρίου απ' τους διαχειριστές που παρακολουθούν κεντρικά/συντονιστικά τη συχνότητα του Ευρωπαϊκού δικτύου, την Amprion για το Βορρά και τη Swissgrid για το Νότο της Ευρώπης. Στις 12:30 της 10ης Ιανουαρίου οι συντονιστές επικοινώνησαν με τους τοπικούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς επισημαίνοντας το πρόβλημα στη συχνότητα. Η κορύφωση του προβλήματος σημειώθηκε στις 21:02 της 10ης Ιανουαρίου, όταν η συχνότητα έπεσε στα 49,808Hz. (Υπόψη πως τα όρια μεταβολής είναι 50±0,2Hz, δηλαδή το συνολικό Ευρωπαϊκό δίκτυο έφθασε στα πρόθυρα της αστάθειας). Η χαμηλή συχνότητα ανάγκασε το διαχειριστή του Γαλλικού δικτύου RTE να θέσει εκτός βιομηχανικά φορτία 1,7GW, μέσω της υπηρεσίας διακοψιμότητας. Που φυσικά πληρώθηκαν για να βγουν εκτός λειτουργίας, στέλνοντας το λογαριασμό στους καταναλωτές.

Αυτά περίπου λέει η έκθεση, αλλά τα σημαντικά είναι αυτά που δεν λέει. Είναι γνωστό πλέον σ' όλο τον πλανήτη πως για τις μη "προγραμματισμένες" διαταραχές συχνότητας δικτύου μεταφοράς ο πρώτος ύποπτος ...
είναι τα αιολικά, όταν ο άνεμος εξαφανίζεται για λίγο κι έπειτα επανεμφανίζεται, αφού πρώτα έχει προλάβει να προκαλέσει ανισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση φορτίου και στην προσφορά ενέργειας. Τινάζοντας βεβαίως στον αέρα και το νευρικό σύστημα των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς, που πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος.



Αφού χρειάστηκε μείωση φορτίου στη Γαλλία και το πρόβλημα παρατηρήθηκε ανάμεσα σε Γερμανία-Αυστρία, είναι εμφανές πως κάπου εκεί υπήρξε έλλειμμα παραγωγής ενέργειας. Μια ματιά στη λειτουργία του Γερμανικού συστήματος, όπως το δίνει το Agorameter του Agora-Energiewende, είναι εντελώς αποκαλυπτική και για ακόμα μια φορά δείχνει τα αδιέξοδα της ηλεκτροδότησης με αιολικά. Μέσα σε λίγη ώρα η παραγωγή έκανε για άλλη μια φορά μια μεγαλοπρεπή βύθιση: απ' τα 25,7GW στις 19:00 της 9/1 έπεσε στα 3,1GW στις 16:00 της 10/1. Κι άντε οι διαχειριστές να πάνε να βρουν 22,6GW, δηλαδή κάπου τουλάχιστον 80-100 μεγάλα εργοστάσια, που δεν δούλευαν ή υπολειτουργούσαν και να τα βάλουν μπροστά σε ελάχιστο χρόνο ή να τους ανεβάσουν φορτία, για να καλύψουν το κενό που άφησε πίσω του ο Αίολος, όταν αποφάσισε να πάει για βόλτα επειδή έτσι του κάπνισε! Και να τα πληρώσουν φυσικά, για έκτακτη υπηρεσία αποθεματικού, στέλνοντας κι αυτό το λογαριασμό στους καταναλωτές.

Μια ματιά επίσης στην transparency platform του Entso-e δείχνει πως παρόμοια ήταν η κατάσταση με τα αιολικά και στην Αυστρία, μέσα σε 24 ώρες στις 9/1 χάθηκε το 90% της αιολικής παραγωγής, αλλά η μεγάλη βύθιση έπεσε στη βαθιά νύχτα, (2-4, "γερμανικό"), προς την 10/1 και ήταν πιο εύκολο ν' αντιμετωπιστεί, αφού η ζήτηση φορτίου είχε μειωθεί. Είναι πάντως πιθανό το μεγάλο πρόβλημα στο δίκτυο να το δημιούργησε όχι τόσο η εξαφάνιση, αλλά η επίσης ξαφνική επανεμφάνιση των αιολικών, τη στιγμή που τα συμβατικά εργοστάσια είχαν ήδη ανεβάσει φορτία.
Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν σε συνεχή ετοιμότητα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων, για να υποστηρίζουν την αναξιοπιστία των αιολικών και δείτε στην πιο πάνω εικόνα πόσο γρήγορα αυξήθηκε η παραγωγή των συμβατικών εργοστασίων για να καλύψει την τρύπα των αιολικών. Μαζί φυσικά αυξήθηκαν και οι εκπομπές CO2 (μωβ γραμμή). Αλλά πληρώνονται, τόσο τα αιολικά, (που χρυσοπληρώνονται τις εγγυημένες ταρίφες), όσο και τα εργοστάσια που είναι σε ετοιμότητα. Στέλνοντας το λογαριασμό στον καταναλωτή, κάνοντας το ρεύμα διαρκώς ακριβότερο, βυθίζοντας όλο και περισσότερους σε ενεργειακή φτώχεια. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ΕΕ αρμενίζει στραβά! Και μαζί της όλοι εκείνοι οι Έλληνες πολιτικοί, που υπάκουοι σαν His Master's Voice στις προσταγές των αφεντάδων τους τρέχουν να τσιμεντάρουν τις βουνοκορφές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου