Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Bike και Snake: Τα δύο ρομπότ που θα ρυθμίζουν τις ροές φυσικού αερίου της Νορβηγίας

Από το worldenergynews.gr
Το νέο μαγνητικό ρομπότ με το όνομα «Bike» (ποδήλατο) που μοιάζει με μίνι τετρακίνητο ποδήλατο και το Snake (φίδι) μια μηχανή τύπου φιδιού μήκους 4 μέτρων είναι μεταξύ των νέων εργαλείων που η Νορβηγία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι θα συμβάλουν στη μείωση του χρόνου συντήρησης στις μονάδες φυσικού αερίου  και στη διατήρηση των ροών.

Η συντήρηση των τριών κύριων μονάδων της Νορβηγίας, Nyhamna, Kollsnes και Kaarstoe, πραγματοποιείται ετησίως και η παραγωγή ..
φυσικού αερίου της χώρας, ζωτικής σημασίας για τους πελάτες της, Βρετανία και Κεντρική Ευρώπη, μειώνεται, επηρεάζοντας τις τιμές των καυσίμων στην ήπειρο.

Με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, ο φορέας εκμετάλλευσης Gassco εκτιμά ότι ο αντίκτυπος της συντήρησης στη συνδυασμένη παραγωγή στα Kaarstoe και Kollsnes θα είναι κατά μέσο όρο 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από το 2021 έως το 2025, από 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά κατά τα πέντε προηγούμενα έτη.

Τα νέα εργαλεία συγκεντρώνουν τις πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Gassco για τη βελτιστοποίηση των σχεδίων συντήρησής της, ενώ τα ρομπότ επιθεώρησης μπορούν να αντικαταστήσουν τις χρονοβόρες και δαπανηρές επιθεωρήσεις από τον άνθρωπο και να μειώσουν σημαντικά το χρόνο εγκατάλειψης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.

"Η προεργασία που πρέπει να γίνει για να προετοιμαστεί το σκάφος για να είναι ασφαλές και να σταλεί ένας επιθεωρητής εκεί χρειάζονται χρόνο και είναι δαπανηρό ... Τώρα έχουμε μειώσει κατά 50-80%", δήλωσε ο Haakon Hilmar Ferkingstad, ανώτερος μηχανικός στο Gassco.

Ο νέος εξοπλισμός περιλαμβάνει το «Bike», ένα μικρό μαγνητικό ρομπότ που άρχισε να χρησιμοποιεί η Gassco στα δοχεία πίεσης του Kaarstoe και του Nyhamna και το «Snake» το φιδωτό μηχάνημα θα επιθεωρήσει τους αγωγούς στη Nyhamna αργότερα αυτό το έτος.

Τα ρομπότ δημιουργήθηκαν από ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα με την ονομασία Petrobot το οποίο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της Gassco από τη General Electric.

Η Equinor και η Shell, οι πάροχοι τεχνικών υπηρεσιών σε μονάδες  που λειτουργούν με τη Gassco, συνέβαλαν επίσης στην ανάπτυξη των τροποποιημένων ρομπότ, με μεταβολές που περιλαμβάνουν κάμερες καλύτερης ποιότητας και τρισδιάστατη μοντελοποίηση.

Τα ρομπότ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια απρογραμμάτιστων διακοπών που σχετίζονται με ζητήματα σε αγωγούς ή δοχεία πίεσης για την επιτάχυνση της επιστροφής της εγκατάστασης σε λειτουργία.

Η Gassco δήλωσε ότι για τις μονάδες Kollsnes και Kaarstoe ο προβλεπόμενος αντίκτυπος στη συντήρηση για την παραγωγή για το 2020 ήταν 3,5 δισ. λίγο λιγότερο από 2 bcm για το 2021 και το 2022, 3,5 bcm για το 2023 και το 2024 και κάτω από 2 bcm για το 2025.

Δεν έδωσε παρόμοιες προβλέψεις για τη Nyhamna, αλλά ανέφερε ότι η βελτιστοποίηση της συντήρησης συνεχίζεται εκεί.

Η Νορβηγία πέρυσι διοχέτευσε 114,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου