Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Ακριβό το αμερικανικό LNG λένε ευρωπαίοι αγοραστές – Ζητούν αλλαγή των όρων στις συμβάσεις

Από το worldenergynews.gr
Καθώς οι ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι επαίνεσαν το ραγδαία αυξανόμενο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πυλώνας της προσπάθειας του αμερικανικού προέδρου Donald Trump για αμερικανική «ενεργειακή κυριαρχία», ορισμένοι αγοραστές εκφράζουν διαφωνίες σχετικά με τους όρους.

Αξιωματούχοι σε γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές επιχειρήσεις..
κοινής ωφέλειας δήλωσαν ότι η επιταχυνόμενη παραγωγή LNG στις Η.Π.Α. προσδίδει αναμφισβήτητα ρευστότητα και διαφάνεια στην αυξανόμενη παγκόσμια αγορά.

Ωστόσο, επεσήμαναν ότι οι τιμές για την Ευρώπη ήταν συχνά υπερβολικά υψηλές και ορισμένοι όροι σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις, που υποστηρίζουν τα σχέδια των ΗΠΑ,  χρειάζονται να αλλάξουν.

Η ισπανική εταιρεία Naturgy, ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής του LNG των ΗΠΑ, υπέγραψε συμφωνίες εδώ και χρόνια, όταν οι εξαγωγές LNG σχεδιάστηκαν, υποστηρίζει ότι οι μελλοντικές συμβάσεις πρέπει να αλλάξουν καθώς ο αγοραστής αναλαμβάνει τόσο τον όγκο όσο και τον τιμολογιακό κίνδυνο.

"Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο τα projects LNG να λάβουν μέρος αυτού του κινδύνου αγοράς", δήλωσε ο διευθυντής εφοδιασμού LNG της Naturgy,  Carlos Humphrey σε συνάντηση αμερικανών , ευρωπαίων στελεχών LNG και αξιωματούχωντης ΕΕ, παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Rick Perry στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

"Εάν δεν λάβουν αυτόν τον κίνδυνο αγοράς, νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος στην Ευρώπη να αγοράσει με σύμβαση περισσότερο αμερικανικό LNG."

Αρκετά στελέχη αναφέρθηκαν σε αγορές της Cheniere Energy, τον κυρίαρχο παραγωγό των ΗΠΑ. Εδώ, το LNG τείνει να διατιμάται στο 115% του φυσικού αερίου Henry Hub συν ένα τέλος 2,50 έως 3 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu).

Οι συμβάσεις διαρκούν 20 χρόνια, αν και οι πρόσφατες συμφωνίες είναι μικρότερες, με καθορισμένους όγκους και ρήτρες "take or pay", που είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αγοραστές λαμβάνουν τόσο τον όγκο όσο και τον κίνδυνο τιμής.

Προσθέστε το κόστος αποστολής και επαναεριοποίησης και η τιμή LNG ανέρχεται σε $ 7 ανά mmBtu σε σύγκριση με την τιμή TTF του  ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου των 4,75 $ ανά mmBtu σήμερα.
"
Είναι απώλεια αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων ανά φορτίο", δήλωσε στο φόρουμ ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της RWE Supply & Trading, Andree Stracke.
"Αυτή τη στιγμή, το LNG των Η.Π.Α. δεν είναι ανταγωνιστικό."

Η Naturgy έχει συμβόλαιο να αγοράσει 5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) LNG από τα τερματικά των ΗΠΑ. Η RWE δεν έχει άμεσες γνωστές δεσμεύσεις να αγοράσει LNG των ΗΠΑ, αλλά διαπραγματεύεται περίπου 10 mtpa παγκοσμίως.

Συγκριτικά, οι ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν μόλις πενήντα εκατομμύρια τόνους πέρυσι, με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Τουρκία να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ αυτού του όγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου