Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Bloomberg: Η κυπριακή Cynergy θέλει να ενώσει όλο το αέριο της Αν. Μεσογείου κάτω από μια ομπρέλα - Ετοιμάζεται για υποβολή προσφοράς

Από το energypress.gr
Ένας σχετικά άγνωστος επενδυτικός όμιλος σχεδιάζει μια μεγάλη ανακατάταξη στο φυσικό αέριο της Αν. Μεσογείου, σε μια προσπάθεια να ξεκλειδωθούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια πωλήσεων, που ως τώρα εμποδίζονται από τις πολιτικές και βιομηχανικές επιπλοκές της περιοχής αυτής.

Η Cynergy Group, επενδυτική εταιρεία με έδρα την Κύπρο, σκοπεύει να δαπανήσει 5-10 δις. δολάρια στα επόμενα χρόνια για την..
αγορά υποχρησιμοποιημένων περιουσιακών στοιχείων στο φυσικό αέριο της περιοχής, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάικ Γερμανό. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με “ορισμένους από τους πιο αξιόλογους οίκους, επενδυτικά ταμεία και κρατικά ταμεία” για να συγκεντρώσει τα χρήματα”, όπως δήλωσε.


Ο Γερμανός απέφυγε να ονομάσει τους συνεργάτες του ή τα έργα που στοχεύει, επικαλούμενος την ευαίσθητη φύση της χρονικής περιόδου μέχρι να προχωρήσει η Cynergy σε επίσημη προσφορά. Είπε ότι η εταιρεία είναι στο τελικό στάδιο της κατάθεσης προσφοράς, την οποία θα αποκαλύψει στα μέσα Ιουνίου.

Σημαντικές ποσότητες αερίου ανακαλύφθηκαν υπεράκτια της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου κατά την τελευταία δεκαετία, το οποίο ένωσε τις περιφερειακές κυβερνήσεις με την ελπίδα ανάπτυξης ενός ενεργειακού κόμβου στην Αν. Μεσόγειο. Όμως, οι εταιρείες ακόμη αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα μακροχρόνια πολιτικά και νομικά εμπόδια και να βρουν βιώσιμες αγορές για εξαγωγή, αφήνοντας πολλούς επενδυτές να διερωτώνται αν οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να υλοποιήσουν το πλήρες δυναμικό της περιοχής.

Για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια, ο Γερμανός συγκέντρωσε μια ομάδα βετεράνων στελεχών του πετρελαίου, του αερίου και των χρηματοοικονομικών, καθώς και της πολιτικής. Ο Λου Μοντίλα, για παράδειγμα, είναι επικεφαλής ενεργειακών σχεδίων της Cynergy μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στον τομέα LNG της ΒΡ, της Glencore και της Morgan Stanley. Ο Τζόσουα Χάντμαν, πρώην σύμβουλος των υπουργείων άμυνας και εξωτερικών του Ισραήλ, έχει αναλάβει τις εταιρικές σχέσεις του ομίλου.

Συγχώνευση

Τη στιγμή που οι χώρες καλούν για συνεργασία, η τριβή ανάμεσα στις διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο και έχουν συχνά αντίθετα συμφέροντα, έχει καθυστερήσει τον κλάδο, δήλωσε ο Γερμανός. Η συγχώνευση των διάφορων περιουσιακών στοιχείων υπό ένα ιδιοκτήτη θα βοηθούσε, πρόσθεσε.

Οι μεγάλες εταιρείες αερίου “δεν εργάζονται σε όλη την περιοχή”, τόνισε ο Γερμανός. Επιδιώκουν να μεγιστοποιήσουν τη δική τους επένδυση, ενώ η Cynergy “είναι η μόνη που προσφέρει την ομάδα, τους υποστηρικτές και το σχέδιο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί το όχημα που θα μπορούσε να ξεκινήσει μια σειρά από συναλλαγές και να φτάσει στο τέλος”, σχολίασε.

Ανάμεσα στα υποχρησιμοποιημένα ή αδρανή περιουσιακά στοιχεία της περιοχής που θα μπορούσε να στοχεύσει ο Γερμανός συγκαταλέγονται τα εξής:

Ο σταθμός LNG στο Ιντκού της Αιγύπτου, όπου μέτοχοι είναι η Shell και η Petronas.
Ο σταθμός LNG στη Νταμιέτα της Αιγύπτου, όπου μέτοχοι είναι η Union Fenosaκαι αιγυπτιακές εταιρείες.
Το κοίτασμα Λεβιάθαν στο Ισραήλ, το οποίο ανήκει στις Delek Drilling, Noble Energy και Ratio Oil Exploration.
Τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Γλαύκος στην Κύπρο, τα οποία ανήκουνστις Shell, Noble και Exxon αντίστοιχα.
Η Cynergy έχει “προσεγγίσει και συνεχίζει να προσεγγίζει” εταιρείες με “μεγάλα μερίδια στην Αν. Μεσόγειο”, όπως ανέφερε ο Γερμανός, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε επαφές για να διατηρήσει μια από τις ενεργές εταιρείες ώστε να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία αυτά.

Η δομή αυτής της προσφοράς “δεν θα είναι τόσο διαφορετική” από την αποτυχημένη προσφορά της Woodside Petroleum που προσπάθησε να αποκτήσει μεγάλο μερίδιο στο Λεβιάθαν, ή το πως η ελληνική Energean χρηματοδότησε την απόκτηση των ισραηλινών κοιτασμάτων της, τόνισε. Το 2014, η αυστραλιανή εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει το 25% του αερίου έναντι 2,6 δις. δολαρίων προτού κάνει πίσω λίγους μήνες αργότερα. Η Energean συγκέντρωσε περί τα 1,8 δις. δολάρια μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς και τραπεζικών δανείων προκειμένου να αναπτύξει τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

Χαμηλές προσφορές

Εκπρόσωποι των Shell, Exxon, Noble, UFG, Delek και Ratio αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το σχέδιο της Cynergy ίσως αντιμετωπίσει εμπόδια γιατί οι εταιρείες μπορεί να αντιδράσουν στα ποσά που θα τους προσφέρει. Το Λεβιάθαν από μόνο του αξιολογείται στα 11 δις. δολάρια, σύμφωνα με το Νόαμ Πίνκου, αναλυτή της ισραηλινής αγοράς για το μεγαλύτερο ισραηλινό επενδυτικό οίκο.

“Δεν βλέπω κανένα σενάριο στο οποίο η Delek και η Noble θα πωλούσαν όλο το έργο”, δήλωσε. “Είναι σπουδαίο περιουσιακό στοιχείο που τους δίνει διεθνή αναγνώριση, πέρασαν χρόνια αναπτύσσοντάς το και τώρα θέλουν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους”.

Μια άρνηση θα διακινδύνευε εκατοντάδες δις. δολαρίων σε πωλήσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται θαμένα στον ωκεανό, δήλωσε ο Γερμανός. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που αναπτύσσουν το Λεβιάθαν έχουν υπογράψει συμβόλαια ύψους 25 δις. δολαρίων από την ανακάλυψή του το 2010, αλλά το 80% του κοιτάσματος εξακολουθεί να είναι αδιάθετο.

“Η περιοχή χρειάζεται μια ριζοσπαστική προσέγγιση”, τόνισε ο Γερμανός. Οι εταιρείες που επένδυσαν στην Αν. Μεσόγειο πρέπει “έστω να το δουν σαν μια επιλογή”, κατέληξε.

(του Γιάκοβ Μπενμελέχ, Bloomberg)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου