Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Κρίσιμες συναντήσεις του ΤΑΙΠΕΔ με το ΥΠΕΝ για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Από το energypress.gr
Εντός της εβδομάδας, εκτός απρόοπτου, θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συναντήσεις ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να αποσαφηνιστεί η εικόνα για το μέλλον των αποκρατικοποιήσεων των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σε αυτές αναμένεται να τεθούν επί τάπητος ενδεχόμενες εκκρεμότητες καθώς και όσες έχουν αντιμετωπιστεί προκειμένου να αξιολογηθούν..
και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το μεγάλο αγκάθι που παραμένει είναι η στάση των Ελληνικών Πετρελαίων, τα οποία έχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου, ενώ ανοικτό είναι επίσης και το θέμα της πρόσληψης των εργολαβικών εργαζομένων. Πηγές θέλουν μάλιστα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και Φυσικό Αέριο), ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης να ζήτησε από τους επικεφαλής την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ώστε να προχωρήσουν στις προσλήψεις των εργαζομένων μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσαν την προετοιμασία του business plan αλλά και την κατανομή των ταμειακών διαθεσίμων μετά το σπάσιμο της ΔΕΠΑ, φαίνεται ότι έχουν κλείσει.

Αν ξεκαθαριστεί και ο ρόλος των ΕΛ.ΠΕ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε το ΤΑΙΠΕΔ, λένε οι πληροφορίες, είναι σε θέση να δημοσιεύσει στο τέλος του Μαίου την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% της επιχείρησης.

Αναφορικά με τα ΕΛ.ΠΕ, και το τι πρόκειται να γίνει μετά την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των μετοχών, οι δύο μέτοχοι φέρονται για την ώρα να μην επιθυμούν κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς της πετρελαϊκής εταιρίας. Πηγές θέλουν επίσης οι θεσμοί να ζήτησαν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων την εκπόνηση εναλλακτικών σεναρίων για την αξιοποίηση του μεριδίου που επρόκειτο να πωληθεί.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη θέση των ΕΛ.ΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κύκλοι της πετρελαϊκής έχουν διαμηνύσει πως περιμένουν να ξεκαθαρίσουν οι όροι πώλησης προκειμένου να αποφασίσουν αν θα επιδιώξουν την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στην επιχείρηση φυσικού αερίου ή αν θα πουλήσουν το μερίδιο τους και να αποχωρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου