Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Σιαμισιής (ΕΛΠΕ): Θέλουμε να φτάσουμε στα 300-400 MW ΑΠΕ - Συστημικός ο κίνδυνος των όσων συμβαίνουν με την ΔΕΗ

Από το energypress.gr
Στις εξελίξεις που αφορούν την αγορά ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ, αλλά και στις κινήσεις του ίδιου του ομίλου ΕΛΠΕ αναφέρθηκε σήμερα ο αναπ. διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, κατά το συνέριο της ΗΑΕΕ.

Όπως ανέφερε, το 90% των κερδών και του επενδεδεμένου κεφαλαίου του ομίλου αφορά την αλυσίδα υγρών καυσίμων. Ο ίδιος πρόσθεσε..
ότι “θέλουμε να έχουμε χρηματοοικονομικό hedging στο σύστημα” και εστίασε στη σημασία ενός πιο “πράσινου” επιχειρείν για την ενεργειακή αγορά του αύριο.

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε παράλληλα ότι “στο φυσικό αέριο μετέχουμε με 35% μερίδιο της ΔΕΠΑ. Η αγορά του ΦΑ μας ενδιαφέρει”.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ότι “είμαστε από την αρχή σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι κάτι καινοφανές αυτό για μας”, ενώ για τις ΑΠΕ σχολίασε ότι "έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες. Σήμερα έχουμε 200 MW. Θέλουμε να φτάσουμε στα 300 με 400 MW μέσα στα επόμενα χρόνια".

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία και τις κινήσεις της, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ σημαντική παρουσία στην περιοχή, βελτίωση στη διακυβέρνηση και την εταιρική δομή με αποτέλεσμα τα τελευταία 2 με 3 χρόνια να σημειώνουν άλματα στα κέρδη τα ΕΛΠΕ.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και πως βλέπει να προχωρά η ιδιωτικοποίησή της, ο κ. Σιάμησιης χαρακτήρισε σωστό το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού. "Οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση καθώς άλλο πράγμα οι υποδομές και άλλο η εμπορία. Αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες να ξεκινήσει να ιδιωτικοποιείται το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ. Το φυσικό αέριο ως επιχειρηματικός τομέας είναι κάτι που μας ενδιαφέρει".

Επιπλέον, ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην αγορά του ηλεκτρισμού τονίζοντας ότι η ελληνική αγορά χρειάζεται επιτάχυνση. "Έχουμε πρόβλημα στο να εφαρμόζουμε τα όσα σχεδιάζουμε. Είναι πρόβλημα η απουσία ευελιξίας γεγονός που μας έχει επηρεάσει".

Πρόσθεσε σχετικά ότι "χρειάζεται αρχικά να περάσουμε ένα εμπόδιο σημαντικό γιατί είμαστε συνηθισμένοι σε μεγάλους αριθμούς. Τώρα όταν μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια και το λιανεμπόριο είναι διαφορετικά τα πράγματα. Εδώ μιλάμε για πολύ μικρούς αριθμούς επομένως πρέπει να μετασχηματιστούμε. Εδώ δεν πουλάμε ενέργεια αλλά υπηρεσίες. Και τα διυλιστήρια δεν είναι το καλύτερο δυνατό για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αυτό θα το κάνουμε μέσα από την ELPEDISON".

Αναφορικά με την ΔΕΗ, σχολίασε ότι αποτελεί μέρος της αγοράς. "Έχει διάφορα θέματα η ΔΕΗ, όπως η καθυστέρηση του μοντέλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ η εταιρεία επιμένει διαχρονικά στην παραγωγή λιγνίτη. Υπάρχουν επομένως λειτουργικές αστοχίες και τέτοια προβλήματα μεταφέρονται στην αγορά. Άλλο πρόβλημα είναι η αύξηση εισπράξεων για την ΔΕΗ. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά, στη βάση της αγοράς".

Ο κ. Σιάμισιης κατέληξε λέγοντας πως "είναι συστημικός ο κίνδυνος των όσων συμβαίνουν με την ΔΕΗ. Δεν είναι όμως θέμα κατά πόσο θα σβήσουν τα φώτα ή όχι. Εάν θέλει κανείς να λειτουργήσει σωστά στην αγορά αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Πρέπει αυτή την αιμορραγία να την σταματήσουμε". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου