Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Ποιές χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και ποιές το χαμηλότερο κόστος παραγωγής

Από το worldenergynews.gr
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομίας του μέλλοντος.
Όμως, όπως σημειώνει ο Jeff Desjardins από την Visual Capitalist, προς το παρόν, το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι ο αδιαφιλονίκητος «πρωταθλητής» του ενεργειακού κόσμου.
Το 2018, καταναλώσαμε περισσότερο..
πετρέλαιο από οποιοδήποτε προηγούμενο έτος στην ιστορία - περίπου 99,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε παγκόσμια βάση. 
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι το 2019 στα 100,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου ανά χώρα

Δεδομένου ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να κυριαρχεί στο ενεργειακό μείγμα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου;
To παρακάτω γράφημα προέρχεται από το HowMuch.net και χρησιμοποιεί δεδομένα από το CIA World Factbook για να κατατάξει τις χώρες με βάση το ύψος των αποθεμάτων πετρελαίου που κατέχουν.


Ακολουθούν τα στοιχεία για τις 15 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου:



Η Βενεζουέλα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με 300,9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου - αλλά ακόμη και αυτός ο τεράστιος πλούτος των φυσικών πόρων δεν ήταν αρκετός για να σώσει τη χώρα από την πρόσφατη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Η Σαουδική Αραβία, μια χώρα γνωστή για την πετρελαϊκή της κυριαρχία, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 266,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. 
Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση τρία  (169,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου) και στην 11η (36,5 δισ. δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου) σημεία αντίστοιχα.

Το κόστος παραγωγής

Ενώ η κατοχή δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου εντός των συνόρων μιας χώρας μπορεί να είναι ένα στρατηγικό δώρο από τη μητέρα φύση, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αποθέματα είναι μόνο ένας παράγοντας για την εκτίμηση της πιθανής αξίας αυτών των ζωτικής σημασίας πόρων.
Στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, το κόστος παραγωγής του πετρελαίου είναι περίπου 3 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που καθιστά τον μαύρο χρυσό στρατηγικό να παράγει σχεδόν κάθε πιθανή τιμή.

Άλλες χώρες δεν είναι τόσο τυχερές



* Το συνολικό κόστος/παραγωγής ανά βαρέλι, περιλαμβάνει το κόστος παραγωγής (που εμφανίζεται επίσης), τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τους ακαθάριστους φόρους και το κόστος διαχείρισης/μεταφοράς.

Ακόμη και αν μια χώρα είναι ευλογημένη με μερικά από τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει και να πουλά το πετρέλαιο για να μεγιστοποιήσει το πιθανό όφελος.
Χώρες όπως ο Καναδάς και η Βενεζουέλα παρεμποδίζονται από τη γεωλογία - σε αυτά τα μέρη, το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου είναι εξαιρετικά βαρύ ακατέργαστο ή πίσσα (πετρελαιοκηλίδες), και αυτοί οι τύποι πετρελαίου είναι απλά πιο δύσκολο και δαπανηρό να εξαχθούν.
Σε άλλα μέρη, τα εμπόδια είναι αυτοσυντηρούμενα. 
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, υπάρχουν υψηλότεροι φόροι στην παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που αυξάνει το συνολικό κόστος ανά βαρέλι.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου