Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΕΔΕΥ: Στρώνει το έδαφος για έρευνες υδρογονανθράκων στη Μακεδονία – Επεξεργασία σεισμικών και διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες

Από το energypress.gr
Ο μεγάλος κύκλος των παραχωρήσεων θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κλείνει με τα «οικόπεδα» «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

Πρόκειται για σειρά πρωτοβουλιών και διεθνών διαγωνισμών που ξεκίνησαν το 2012 από τον Πατραϊκό Κόλπο και καταλήγουν με τα δύο προαναφερόμενα θαλάσσια μπλοκ, τα οποία, μαζί με εκείνο του «Ιονίου» που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα, είχαν προκηρυχθεί το 2017.

Η ΕΔΕΥ που ανέλαβε ουσιαστικά..
δράση τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζει άλλες πέντε θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα νοτίως της Κρήτης. Ωστόσο, για την ώρα, αν και υπάρχει ανεπίσημα εκδηλωμένο ενδιαφέρον εντούτοις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι δύσκολο να υποβληθεί επίσημο αίτημα. Κι αυτό επειδή η πετρελαϊκή βιομηχανία αναμένει τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα από τις προηγούμενες παραχωρήσεις ενώ και η προεκλογική περίοδος παίζει το ρόλο της ως προς τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ προχωρά στην εφαρμογή άλλων σχεδίων. Σχετική προαναγγελία έκανε ο πρόεδρος της Γιάννης Μπασιάς κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων παραχώρησης του «Ιονίου» και του «μπλοκ 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Όπως είπε «θα πρέπει να ερευνήσουμε και τις χερσαίες περιοχές» υποδεικνύοντας τα Γρεβενά, ενώ σημείωσε την αντίστοιχη ερευνητική δραστηριότητα στη θρακική λεκάνη. Σχετικές έρευνες στη γειτονική Τουρκία κάνουν η καναδική ValeuraEnergy και η νορβηγική Equinor (πρώην Statoil).

Η ΕΔΕΥ φέρεται να έχει βάλει ως στόχο την περιοχή των Γρεβενών καθώς οι γεωλογικές δομές αποτελούν συνέχεια των αλβανικών όπου εκεί η πολυεθνική Shell πραγματοποιεί έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις χερσαίες εκτάσεις της Μακεδονίας αν ανοίξει ο φάκελος θα προσέλθουν μικρές πετρελαϊκές εταιρίες για τις οποίες τα κόστη έρευνας και εξόρυξης δεν είναι απαγορευτικά ενώ τα πετρελαιοπιθανά κοιτάσματα είναι διαχειρίσιμα για τα μεγέθη τους.

Οι κυριότεροι, όμως, λόγοι για τους οποίους η ΕΔΕΥ ανοίγει το θέμα όχι μόνο για τα Γρεβενά αλλά και για τη Δυτική Μακεδονία είναι δύο:

1.Όπως αναφέρουν πληροφορίες η εταιρία επιδιώκει στην προσέλκυση επενδύσεων σε περιοχές, οι οποίες πρόσφεραν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας με την εξόρυξη του λιγνίτη, ο οποίος όμως λόγω των ευρωπαϊκών πολιτικών για την απανθρακοποίηση φτάνει σε τέλος. Στα κοιτάσματα λιγνίτη υπάρχει μεθάνιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για εκμετάλλευση στην τοπική αγορά και άρα και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

2.Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την προαναφερόμενη πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ιδίως στα Γρεβενά, και συνεπώς απαιτείται προετοιμασία της τοπικής κοινωνίας για το ενδεχόμενο ερευνών. Η ΕΔΕΥ είναι διατεθειμένη να ανοίξει το διάλογο και για το λόγο αυτό άλλωστε πριν από περίπου ένα μήνα είχε διοργανωθεί στην Κοζάνη και σχετική ημερίδα. Η εταιρία δεν θέλει να επαναληφθούν λάθη, λένε αρμόδιες πηγές, που συνέβησαν σε προηγούμενες παραχωρήσεις για τις οποίες η τοπική κοινωνία αφέθηκε εκτός των εξελίξεων και μακριά από ενημέρωση.

Ταυτόχρονα, η αρμόδια αρχή, λένε οι πληροφορίες, βρίσκεται στη φάση εξέτασης και μελέτης παλιότερων σεισμικών δεδομένων από την περιοχή της Μακεδονίας προκειμένου να διαπιστώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης τους και περαιτέρω επεξεργασίας.  

Τα βήματα που κάνει η ΕΔΕΥ είναι προσεκτικά και δεν βιάζεται με δεδομένη την τρέχουσα «ανάπαυλα» στην ερευνητική δραστηριότητα της χώρας που μεσολαβεί από τις προηγούμενες παραχωρήσεις μέχρι το νέο γύρο διαγωνισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου