Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Μάχη με τα σφικτά χρονοδιαγράμματα διάσπασης της ΔΕΠΑ - Πως επηρεάζουν την αποκρατικοποίηση - Δυσαρέσκεια στο προσωπικό

Από το energypress.gr
Σφικτά τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα, ασυνήθιστα για τα ελληνικά δεδομένα, προβλέπει η διάσπαση της ΔΕΠΑ και η απορρόφηση των θυγατρικών της, με τις διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει, μέσα σε ένα κακό εργασιακό κλίμα, όπου όλοι είναι δυσαρεστημένοι.

Σε έναν όμιλο όπου οι μόνιμοι διεκδικούν διασφαλίσεις ότι δεν θα απολυθούν, οι συμβασιούχοι εγγυήσεις ότι θα μονιμοποιηθούν και το προσωπικό των θυγατρικών ότι δεν θα αλλάξει το εργασιακό του καθεστώς όταν τον έλεγχο..
είχε η Shell, εταιρείες και εργαζόμενοι με διαφορετικές μεταξύ τους κουλτούρες καλούνται μέσα σε στενες χρονικά διαδικασίες, να συνεργαστούν για ένα κοινό στόχο, τον οποίο αρκετοί δεν πιστεύουν.  

Και όλα αυτα όταν οι πληροφορίες θέλουν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να βρίσκεται ήδη στη διαδικασία της προετοιμασίας του κειμένου του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να βγει στον αέρα στις 8 Απριλίου. Το γεγονός ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ξεκινά νωρίτερα από το χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μερική διάσπαση του ομίλου της ΔΕΠΑ και την απορρόφηση στη συνέχεια από τις δύο νέες εταιρίες των θυγατρικών, εγείρει προβληματισμούς ως προς την ομαλή του εξέλιξη.

Στα παραπάνω φυσικά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τον αβέβαιο παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αν προκηρυχθούν προώρες εκλογές, εννοείται ότι θα παγώσουν τα πάντα. Ακόμη όμως κι αν αυτό δεν συμβεί, και όλα κυλήσουν ρολόι, η ολοκλήρωση του εταρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ θα συμπέσει με τον σκληρό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019.

1ο : Κατανομή προσωπικού

Καταρχήν έως τις 7 Απριλίου, εντός δηλαδή ενός μηνός από την ψήφση του νόμου, το Δ.Σ. της ΔΕΠΑ θα πρέπει να έχει αποφασίσει για την κατανομή του προσωπικού στις νέες εταιρείες. Τότε θα μάθουμε τι ακριβώς θα συμβεί με τους 200 εργολαβικούς για τους οποίους ο Γ.Σταθάκης είχε δηλώσει στη Βουλή ότι θα προσληφθούν μόνο "όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών".

Από εκεί και πέρα, ο νόμος ορίζει ότι εντός 3μήνου από την ψήφισή του, δηλαδή γύρω στις 7 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύσταση της ΔΕΠΑ Υποδομών, και μετά από ένα τρίμηνο, δηλαδή μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, που κρατά το υφιστάμενο ΑΦΜ, να έχει απορροφήσει την Φυσικό Αεριο Αττικής (πρώην ΕΠΑ Αττικής). Εντός των επόμενων τριών μηνών θα πρέπει να έχει συσταθεί και η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων.

2ο : Τα πάγια

Το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο το προσωπικό της ΔΕΠΑ και των νέων της θυγατρικών, θα υποστηρίξει ή θα μποϊκοτάρει μια διαδικασία, με την οποία πολλοί διαφωνούν. Το πρώτο για παράδειγμα στοίχημα για την απόσχιση της ΔΕΠΑ Υποδομών από το σημερινό κορμό της ΔΕΠΑ, ονομάζεται διαχωρισμός των παγίων. Για να "βγει" όμως το 3μηνο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει θέσει ο νόμος, θα πρέπει το προσωπικό της ΔΕΠΑ να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η απόσχιση να τρέξει με γοργούς ρυθμούς.

3ο : Απορρόφηση της Φυσικό Αέριο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Εκείνο που δεν "βγαίνει", όπως εκτιμούν μιλώντας στο "Energypress" άνθρωποι του ομίλου, είναι η απορρόφηση εντός 3μηνου της "Φυσικό Αέριο Αττικής" από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ακριβώς επειδή η μία εταιρεία προέρχεται από το Δημόσιο (ΔΕΠΑ) και η άλλη από τον ιδιωτικό τομέα (Shell), οι διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους είναι μεγάλες, και κάποιοι θεωρούν ότι η απορρόφηση θα απαιτήσει το λιγότερο ένα 6μηνο. Αλλo για παράδειγμα μηχανογραφικό σύστημα χρησιμοποιεί η Φυσικό Αέριο, και άλλο η ΔΕΠΑ. Διαφορετικό οργανόγραμμα έχει η μία εταιρεία, διαφορετικό έχει η άλλη, περισσότερες και πιο περίπλοκες διαδικασίες ακολουθεί η μία εταιρεία, λιγότερες η άλλη, κ.ο.κ.

Πως επηρεάζεται η πώληση

Εδώ, ένα εύλογο ερώτημα είναι κατά πόσο όλα τα παραπάνω θα επηρεάσουν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την οποία η πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει αποφασιστεί να δημοσιευτεί στις 8 Απριλίου.

Άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, επισημαίνουν ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μια εντελώς τυπική διαδικασία. Οι υποψήφιοι κάνουν γνωστό το ενδιαφέρον τους και τίποτα περισσότερο.

Εκεί που αρχίζουν οι περιπλοκές είναι όταν θα έρθει η ώρα να αποτιμηθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Επειδή λογικά ως τότε δεν θα έχει καταστεί δυνατό να έχει ολοκληρωθεί η απορρόφηση, ένα σενάριο είναι να αποτιμηθούν… ξεχωριστά οι δύο εταιρείες. Διαφορετική αποτίμηση δηλαδή να γίνει για το εμπορικό σκέλος της ΔΕΠΑ, και διαφορετική για την Φυσικό Αέριο Αττικής.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι υποψήφιοι επενδυτές θα δεχθούν κάτι τέτοιο. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα, εντούτοις το λογικό θα ήταν πρώτα να περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απορρόφησης, και μετά να κάνει την αποτίμηση. Σε μια τέτοια όμως περίπτωση είναι προφανές ότι η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα πήγαινε προς τα πίσω.

Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση των Business Plan των δύο εταιρειών (ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών), με στόχο να είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου. Στην ουσία μόλις η ΔΕΠΑ κληθεί γύρω στις 7 Απριλίου, να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη κατανομή του προσωπικού, τότε θα ξεκινήσει και η φάση ολοκλήρωσης των Business Plan.

Οι εργαζόμενοι

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται ο εταιρικός διαχωρισμός του ομίλου, όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κακό εργασιακό κλίμα. Δεν είναι μόνο ο φόβος των εργαζομένων ότι οι νέες τους συμβάσεις, μετά την τροποποίηση των σημερινών, θα περιλαμβάνουν νέους επί τα χείρω όρους, αλλά και το θέμα με το μισθολογικό πλαφόν.

Ελάχιστες ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος, το προσωπικό της ΕΔΑ Αττικής ενημερώθηκε αρμοδίως ότι ενόψει της ενσωμάτωσής τους στη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η/1/2019 το μισθολογικό πλαφόν που ισχύει για τις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι όμως στην ΕΔΑ Αττικής, εν αντιθέσει με εκείνους στη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΔΑ, δεν είχαν ενταχθεί σε αυτό το καθεστώς, καθώς τον έλεγχο στην εταιρεία είχε μέχρι πρότινος η Shell. Τώρα καθώς συγχωνεύονται οι τρεις εταιρείες, το μισθολόγιο της ΕΔΑ πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα.

Εν κατακλείδι, η διάσπαση της ΔΕΠΑ καλείται να εφαρμοστεί σε ένα περιβάλλον όπου καμία από τις πολλές και διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων του ομίλου δεν είναι σήμερα ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, κάθε μια για τους δικούς του λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου