Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

"Οδηγίες" από το Ίδρυμα Ροκφέλερ στο Σύριζα, για το νέο τρόπο αποτίμησης των λιγνιτικών μονάδων.


Από το greeklignite.blogspot.com

Άρον-άρον, ξεπούλησον αυτάς!
Ο λόγος φυσικά για το ξεπούλημα όσο-όσο κι όπως-όπως των τριών λιγνιτικών μονάδων, (2x300MW στη Μεγαλόπολη + 1x330MW στη Μελίτη, μαζί με τα ορυχεία, τα αποθέματα, το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις άδειές τους), μονάδες που, για να μην ξεχνιόμαστε, είχε επιλέξει η ΕΕ. Η νέα διάταξη για επανάληψη του διαγωνισμού περιλήφθηκε ως άρθρο 87 στο νόμο "Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναµικού της Χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισµός δικτύων διανοµής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις". Είναι τέτοια η βιασύνη του Σύριζα να τελειώνει, που η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ορίζεται σε μόλις επτά (7) ημέρες απ' τη δηµόσια πρόσκληση, που θα δηµοσιευθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ Α.Ε. Ο νόμος ψηφίστηκε ..
στις 7/3/2019, οπότε η πρόσκληση αναρτήθηκε απ' τη ΔΕΗ το απόγευμα της 8/3/2019 και δίνει προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι τις 17:00 της 15/3/2019. 

Η παρ. 4 του άρθρου 87 λέει το απερίγραπτο "Η ΔΕΗ Α.Ε. δύναται να ορίσει εκτιμητή σύµφωνα µε την παράγραφο 4 του άρθρου 3. Στην περίπτωση αυτή, ο εκτιμητής λαµβάνει υπόψη του αντίστοιχες εµπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού." Από πού κι ως πού νομιμοποιείται η κυβερνητική πλειοψηφία να υπαγορεύει στον εκτιμητή πώς να κάνει τη δουλειά του; Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα! Κρατήστε το απόσπασμα με κόκκινα γράμματα, θα χρειαστεί για τα πιο κάτω.

Τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού, που "πρέπει να λάβει υπόψη του" ο εκτιμητής, ήταν αυτό που λέμε "ξεφτίλα": 3 μονάδες συνολικής ισχύος 930MW, μαζί με 300 εκατ. τόνους απολήψιμο απόθεμα λιγνίτη, με έτοιμα ανοιχτά ορυχεία στη Μεγαλόπολη και στο Κλειδί Φλώρινας, με πληρωμένες απαλλοτριώσεις εκτάσεων και μετεγκαταστάσεις οικισμών, με κτήρια και οικόπεδα, με όλες τις άδειες έτοιμες, με έτοιμο ειδικευμένο προσωπικό, με πρόσθετο μηχανικό εξοπλισμό, επιχειρήσεις σε κατάσταση λειτουργίας κι όχι σταματημένες, "αποτιμήθηκαν" από ένα "επενδυτή" όλα μαζί για 103 εκατ. ευρώ κι αυτά υπό όρους, που έθεταν την προσφορά εκτός πλαισίου διαγωνισμού. Ίσως φοβήθηκε μήπως η προσφορά γίνει δεκτή και έθεσε όρους προκειμένου να εξασφαλίσει την απόρριψη. Ο έτερος "επενδυτής" έδωσε 25 εκατ. ευρώ για το συγκρότημα της Μελίτης, τίμημα που μάλλον σε περίπτερο αντιστοιχεί, όχι στην πιο νέα λιγνιτική μονάδα της χώρας, 150 εκατ. τόνους απολήψιμου λιγνίτη πολύ καλής ποιότητας, με πληρωμένες απαλλοτριώσεις εκτάσεων και τη μετεγκατάσταση του οικισμού Κλειδί, με κτήρια και οικόπεδα, με όλες τις άδειες έτοιμες και άδεια για 2η μονάδα 450MW, με έτοιμο ειδικευμένο προσωπικό, με πρόσθετο μηχανικό εξοπλισμό, επιχειρήσεις σε κατάσταση λειτουργίας κι όχι σταματημένες.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, είναι πιθανό πως ο 1ος διαγωνισμός απέτυχε προσχεδιασμένα, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι αποτιμήσεις του εκτιμητή της ΔΕΗ, αποτιμήσεις που κι αυτές δεν τις λες και τις καλύτερες.

Η "αγορά" λοιπόν έδειξε πως είτε δεν έχει λεφτά είτε δεν ενδιαφέρεται σοβαρά ν' αγοράσει πάγια κι ενεργητικό αληθινών επιχειρήσεων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό ωστόσο απολύτως τίποτα δεν σημαίνει, η έφοδος λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας σε τιμές "κοψοχρονιά" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η "γραμμή" έρχεται απ' τη Γερμανία: την ίδια περίοδο μια "επιτροπή σοφών" πρότεινε να κλείσουν όλα τα ανθρακικά εργοστάσια στη Γερμανία μέχρι το 2038, οπότε η RWE, με πολλά λιγνιτικά εργοστάσια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, μεταξύ αυτών και τα υπερσύγχρονα τεχνολογίας ΒοΑ στο Neurath, αρχικά είπε πως σκέφτεται μια αποζημίωση έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ/GW και στη συνέχεια ανακοίνωσε πως συζητά να τα κλείσει με αποζημίωση που καταρχήν εκτιμά σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ/GW, καθώς δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια εργοστάσια θα πρέπει να κλείσουν. 

Σύμφωνα με την RWE, το κόστος για την πρόωρη διακοπή λειτουργίας είναι διπλάσιο από το κόστος των μονάδων που έχουν τεθεί σε εφεδρεία από το 2016. Για αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί πληρωμές ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ /GW. Ωστόσο, από το εξαναγκασμένο κλείσιμο μέχρι το 2038 επηρεάζονται και τα ορυχεία, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος. Το 18% των μετοχών της RWE ανήκει σε δήμους και κοινότητες της περιοχής και το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων ανήκει σε "θεσμικούς" επενδυτές, οπότε να ευχηθούμε καλά ξεμπερδέματα στις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις. 

Μόλις η RWE είπε πως θέλει αποζημίωση, το Ίδρυμα Ροκφέλερ, αυτό που προωθεί συστηματικά την κλιματική απάτη, έσπευσε, μέσω του IEEFA Germany, να πει πως δεν πρέπει να δοθεί αποζημίωση στην RWE! Οι "τιμές της αγοράς" είναι χαμηλά, να, δείτε την Ελληνική ΔΕΗ που δεν μπόρεσε να πουλήσει! Δείτε τη Vattenfall, που το 2016 χάρισε σε Τσέχους 7,6GW Γερμανικών εργοστασίων! Δείτε την Engie, που "κατά το Bloomberg" συμφώνησε να πουλήσει 2,3GW εργοστασίων στη Γερμανία και την Ολλανδία έναντι 250 εκατ. €! Δεδομένου ότι τώρα υπάρχει και η Συμφωνία του Παρισιού, "οι τιμές της αγοράς" είναι το πολύ 0-100 εκατ. €/GW!

Τη σκυτάλη απ' το Ίδρυμα Ροκφέλερ πήρε η Νομική Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, που βρήκε πως ένας νόμιμα διατεταγμένος παροπλισμός των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα είναι ουσιαστικά εφικτός χωρίς αποζημίωση. Κι ένας βουλευτής των Πρασίνων δήλωσε δεν μπορεί να αντιληφθεί για ποιο λόγο πρέπει ν' αποζημιωθεί η RWE για να κλείσει σταθμούς αποσβεσμένους, απ' τους οποίους έχει κερδίσει εκατομμύρια. 

Φυσικά, αυτό που δεν μπορεί ν' αντιληφθεί ο συγκεκριμένος είναι η έννοια του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, απ' το οποίο κανείς δεν μπορεί ν' αποξενωθεί χωρίς αποζημίωση. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους Πράσινους στα λόγια και στην πραγματικότητα κατάμαυρους φασίστες.

Ένας απ' τους μύθους με τους οποίους μας γαλούχησαν για χρόνια, όσο τουλάχιστον υπήρχε το πλέγμα των Σοβιετικών και λοιπών "Σοσιαλιστικών" και "Λαϊκών" Δημοκρατιών, είναι πως στις Δυτικές δημοκρατίες το δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι απόλυτα σεβαστό. Ήρθε λοιπόν η ώρα που στη Σοβιετική ΕΕ που φορτωθήκαμε στο σβέρκο, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας πάει κι αυτό περίπατο. Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο Σύριζα ψήφισε το πώς θα γίνει η νέα αποτίμηση των λιγνιτικών μονάδων, "λαµβάνοντας υπόψη αντίστοιχες εµπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά". Ο ίδιος Σύριζα που -μέσω της Γεροβασίλη- ομολόγησε πως μας παρακολουθεί και μας φακελώνει όλους στο διαδίκτυο, ελέγχοντας τα φρονήματα των πολιτών κι αναβιώνοντας πρακτικές εποχής της χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου