Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΕΛΠΕ: Μέτρα βελτίωσης περιβαλλοντικής απόδοσης στο Διυλιστήριο Θεσ/νίκης

Από το thetoc.gr
Το θέμα της βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ απασχόλησε τη συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιο Τσοτσορό, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΝ με πρωτοβουλία του Υπουργού.

Από τις δυο πλευρές εκφράστηκε η διάθεση για συνεργασία και συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί ..
περαιτέρω η περιβαλλοντική απόδοση της εγκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Τσοτσορός σημείωσε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη από το 2016 σειρά μελετών, έργων και παρεμβάσεων στην κατεύθυνση αυτή.

Ειδικότερα τα ΕΛΠΕ:

1) Ολοκληρώνουν έως τα τέλη Απριλίου το έργο «Ανάκτησης Απαερίων Πυρσού», κόστους 2,5 εκατ. €, που θα μηδενίσει και τυχόν διαφυγές υδρογονανθράκων από τον πυρσό.

2) Έχουν μελετήσει και υποβάλει προς αδειοδότηση έργα «Αναβάθμισης της Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων» ύψους 6,5 εκατ. € για την τήρηση των νέων ορίων υγρών αποβλήτων της ΕΕ, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Στα έργα αυτά προβλέπεται μεταξύ των άλλων και η ανέγερση νέας κλειστής δεξαμενής εξισορρόπησης. Με την ολοκλήρωση των έργων, το α΄ εξάμηνο 2020, θα επιτευχθεί απόλυτη εξάλειψη κάθε πιθανής οσμής από την μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων.  

3) Όσον αφορά τις μονάδες κατεργασίας υγρών αποβλήτων και επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης έχουν δρομολογήσει μελέτη από εξειδικευμένη εταιρεία, για την περαιτέρω βελτίωση των υφισταμένων συστημάτων απόσμισης. Η μελέτη προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2019. Τα μέτρα που θα προταθούν θα εφαρμοστούν άμεσα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός θα εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. Συνοπτικά αναφέρονται:

Πρόσθετα συστήματα δέσμευσης υδρογονανθράκων και θειούχων ενώσεων.
Αύξηση δυναμικότητας συστημάτων αναρρόφησης.
Κλειστά συστήματα όπου απαιτείται (πλωτό κάλυμμα κλπ).
Χρήση νέων προσθέτων χημικών στις μονάδες απόσμισης.


4) Ολοκληρώνουν την επεξεργασία των παλιών σκαμμάτων ελαιωδών το α’ εξάμηνο του 2020, όπου απομένουν εργασίες αποκατάστασης σε ένα τελευταίο σκάμμα.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε επιπλέον από τα ΕΛΠΕ να ενισχυθούν οι μετρήσεις αερίων ρύπων στα όρια της εγκατάστασης, ιδιαίτερα προς τον οικισμό του Κορδελιού, καθώς και να εξεταστεί η δυνατότητα μετεγκατάστασης της μονάδας επεξεργασίας ελαιώδους λάσπης σε νέα περιοχή της έκτασης του διυλιστηρίου, απομακρυσμένης από τον οικισμό. 

Τα ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκαν θετικά στα δύο αυτά αιτήματα, τα οποία και εντάσσουν στον προγραμματισμό τους.

Τέλος, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δήλωσε ότι αναμένει τα αναλυτικά στοιχεία από την τελική έκθεση της καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κας Κωνσταντινής Σαμαρά, όταν αυτή συνταχθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου