Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η Αναδιανομή της Παγκόσμιας Παραγωγής Οδηγεί σε Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού

Από το energia.gr
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε μία αξιοθαύμαστη ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου που πολλοί παράγοντες της αγοράς, από το στρατόπεδο των παραγωγών, έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν ως "νέα άνοιξη", τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, αφού η παρατηρούμενη άνοδος συμπίπτει με την εποχή του χρόνου η οποία παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αναζωογόνηση και αναγέννηση της φύσης και την δημιουργία γενικότερα. Στην περίπτωσή μας αυτή αναφέρεται στη δημιουργία..
των απαραίτητων συνθηκών που έχουν επιτρέψει την επανάκαμψη των τιμών μετά το καταστροφικό 4ο τρίμηνο του 2018, όπου είδαμε τις τιμές των δύο βασικών ποικιλιών αργού, του Brent και του WTI

να κατακρημνίζονται κυριολεκτικά από τα επίπεδα των $87 και $75 το βαρέλι που είχαν φθάσει αντίστοιχα στις αρχές Οκτωβρίου πέρυσι, στα $50 και $40 λίγο πριν τα Χριστούγεννα.


Πορεία των τιμών του αργού Brent στο ICE του Λονδίνου κατά το τελευταίο εξάμηνο

 Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όμως, οι τιμές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλλά και στην Ασία, εν μέσω υψηλής ομολογουμένως μεταβλητότητας, ακολουθούν ανοδική πορεία, με το Brent τις τελευταίες δύο εβδομάδες να κινείται πλέον σταθερά άνω των $65 το βαρέλι και το WTI άνω των $56. Σήμερα (13/03) το πρωί το Brent, η χαρακτηριστική ποικιλία της Βορείου Θαλάσσης που έχει αναδειχθεί σε διεθνές benchmark, διαπραγματεύετο στα $66,91 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου για παραδόσεις Απριλίου, ενώ το WTI στα $57,22 στο NYMEX της Νέας Υόρκης. Οι λόγοι πίσω από την παρατηρούμενη αυτή ανάκαμψη δεν είναι άλλοι από την επιχειρούμενη εδώ και δύο μήνες μείωση της παραγωγής ορισμένων χωρών (κυρίως της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ) εντός του Οργανισμού Εξαγωγικών Κρατών, του γνωστού OPEC, σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες εκτός του καρτέλ χώρες όπως η Ρωσία και το Καζακστάν, βάσει απόφασης που έλαβαν στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά την τακτική σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη, για συνολική μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ ημέρα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Βάσει τελευταίων στοιχείων, η παραγωγή των OPEC and Partners έχει πράγματι μειωθεί, με τη Σαουδική Αραβία να παράγει ήδη λίγο κάτω από το επίπεδο των 10,0 εκατ. βαρελιών/ ημέρα σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2018 όπου η παραγωγή της είχε ξεπεράσει τα 11,0 εκατ. βαρέλια.

Πορεία των τιμών του αργού Brent στο ICE του Λονδίνου κατά τον τελευταίο μήνα

 Σε έναν κόσμο όπου η συνολική ζήτηση αργού βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και βάσει στοιχείων του ΙΕΑ κινείται πλέον στο ιστορικό υψηλό των 100,0 εκατ. βαρελιών/ ημέρα και την παραγωγή να κινείται λίγο χαμηλότερα, στα 99,5 εκατ. βαρέλια, οι όποιες οριακές μειώσεις της έχουν άμεσες επιπτώσεις στις τιμές, βάσει των θεμελιωδών της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο αναφοράς αξίζει να αναφερθεί ότι η συνολική παραγωγή των χωρών του OPEC για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 30,83 εκατ. βαρέλια, δηλ. στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 ετών. Σύμφωνα με παράγοντες της διεθνούς αγοράς πετρελαίου, η μειωμένη παραγωγή του καρτέλ οφείλεται όχι μόνο στην ηθελημένη απόφαση για μείωση της παραγωγής -με βαθμό συμμόρφωσης στο 86%- όσο και σε συγκυριακούς παράγοντες (βλ. κατάρρευση της παραγωγής της Βενεζουέλας λόγω πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, μείωση της παραγωγής του Ιράν ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων και, επίσης, αδυναμία αύξησης της παραγωγής της Λιβύης ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκεί εμπόλεμης κατάστασης).

Όπως μας πληροφορεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που κυκλοφόρησε την περασμένη Δευτέρα (11/03), τα επόμενα πέντε χρόνια (δηλ. Midterm) η παγκόσμια αγορά θα βιώσει έναν ανεπανάληπτο μετασχηματισμό, αφού η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω κατά 6,1 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, με το 70% της αύξησης αυτής, δηλ. 4,0 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, να προέρχεται από τις ΗΠΑ! Έτσι από τα 13,0 εκατ. βαρέλια/ ημέρα που ανέρχεται η αμερικανική παραγωγή σήμερα, πρόκειται να αυξηθεί στα 17 εκατ. βαρέλια το 2024 ή και νωρίτερα, αναδεικνύοντας τις ΗΠΑ ως τον κυρίαρχο ενεργειακό παίκτη του κόσμου και εξασφαλίζοντάς τους σχεδόν πλήρη ενεργειακή αυτονομία.

Την ίδια περίοδο, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παραγωγή του OPEC θα παραμείνει στάσιμη με καθοδικές τάσεις (-0,4 εκατ. βαρέλια), τόσο λόγω κυρώσεων, αλλά και αυτοπεριορισμού σε μία εναγώνια προσπάθεια διατήρησης των τιμών σε υψηλά επίπεδα με στόχο την κάλυψη των σπάταλων και ελλειμματικών προϋπολογισμών ορισμένων παραγωγών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, η οποία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα κολοσσιαία κρατικά έξοδα (συμπεριλαμβάνεται η πλουσιοπάροχη αμοιβή των 2.000 πριγκίπων και των ακολουθιών τους) τείνει να γίνει ο αχθοφόρος των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, για κάθε βαρέλι που μειώνει τις εξαγωγές του το βασίλειο, αυτό αυτόματα αποβαίνει προς όφελος των ΗΠΑ που έρχονται να αναπληρώσουν το κενό μέσω της αυξημένης παραγωγής των και μάλιστα στις τιμές που διαμορφώνει η μειωμένη παραγωγή του OPEC!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου