Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Δήλωση Γιώργου Αρβανιτίδη για την αποτυχία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

                                     
                                  Η ΔΕΗ στα χέρια της Κυβέρνησης κινδυνεύει!


Όταν πριν από 10 μήνες η Κυβέρνηση έφερνε με διαδικασίες Fast-track την πώληση και «αποεπένδυση» του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είχαμε εγκαίρως εκφράσει τους προβληματισμούς μας για τα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Προειδοποιούσαμε τότε, ότι δεν έχει υπάρξει..
κανένα άλλο αντίστοιχο παράδειγμα «αποεπένδυσης» στην Ευρώπη, και αναρωτιόμασταν, τι θα επακολουθήσει, αν αυτό αποτύχει.

Σήμερα, και ενώ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων «καρκινοβατούσε» από παράταση σε παράταση, φτάσαμε δυστυχώς σε αδιέξοδο και σε αποτυχία του διαγωνισμού για εύρεση αγοραστών.

Η μείωση του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ στο 50% ως το 2020 φαντάζει ανέφικτη, τη στιγμή που στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το Δεκέμβριο έδειξαν αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ πάνω από 80% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24%, και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.

Είναι πλέον ολοφάνερο. Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να διασφαλίσει το μείζον ζήτημα που είναι η βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Οι αποφάσεις της οδηγούν σε συνεχείς αποτυχίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο – σε πρώτη φάση – τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Και ρωτάμε ευθέως:

Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, σε έναν νέο ενδεχόμενο διαγωνισμό – «πακέτο», ο οποίος θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες αλλά και τα «ασημικά» της ΔΕΗ, όπως είναι τα υδροηλεκτρικά ;
Πόσο θα κοστίσουν τελικά στους πολίτες και τη ΔΕΗ οι καθυστερήσεις και οι λανθασμένες επιλογές της Κυβέρνησης στην ενέργεια ;
Είναι καιρός οι πολίτες να «κατεβάσουν τον γενικό διακόπτη» σε αυτή την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου