Από το greeklignite.blogspot.com
Στα πλαίσια της πολιτικής της απατηλής δήθεν "απανθρακοποίησης" της ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ, δηλαδή της απατηλής αντικατάστασης του κάρβουνου με φυσικό αέριο, το οποίο βεβαίως και εκπέμπει CO2, στη Γερμανία έχουν συστήσει μια επιτροπή που, μεταξύ άλλων, εξετάζει και το πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των ανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής τις προσεχείς δεκαετίες.
Η ΕΕ έχει θέσει στόχους μείωσης εκπομπών "αερίων θερμοκηπίου" με την πολιτική 20-20-20, τους οποίους η Γερμανία έχει ήδη παραδεχθεί πως θα χάσει και μετέθεσε την επίτευξή τους στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Ωστόσο η Γερμανία δεν έχει..
μέχρι στιγμής την παραμικρή πρόθεση να κλείσει ούτε καν τις πιο παλιές λιγνιτικές της μονάδες, καθώς θα τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλειά της, τα άνω των 100GW ΑΠΕ που έχει ήδη εγκατεστημένα δεν είναι ικανά να εγγυηθούν απολύτως τίποτα! Εκτός από υπερσύγχρονες μονάδες, που μπήκαν σε λειτουργία και μετά το 2010, σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί σε λειτουργία 15 παλιές λιγνιτικές μονάδες της δεκαετίας του 1960 και 1970 (6 στο Niederaussem (1965-1974), 4 στο Weisweiler (1965-1975) και 5 στο Neurath (1972-1976)), συνολικής ισχύος 6,52GW. Εργοστάσια που έχουν προφανώς κλείσει τον κύκλο ζωής τους, αλλά εξακολουθούν να δίνουν φθηνό ρεύμα.
Η Γερμανική βιομηχανία, στυλοβάτης της οικονομίας τους, ούτε που θέλει ν' ακούσει για πρόωρο κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Με δελτίο τύπου στις 22/1/2019 η BDI, η Ομοσπονδιακή Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας, έκανε γνωστό το συμπέρασμα μιας μελέτης την εταιρεία συμβούλων Aurora Έρευνας Ενέργειας για λογαριασμό της BDI και των Γερμανικών Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK). Η BDI και η DIHK παρουσίασαν την έρευνα στο Βερολίνο μαζί με τη Συνομοσπονδία των Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA). Η μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα μιας πρόωρης μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για δύο πιθανά σενάρια: ένα πρόωρο και κρατικά προκαλούμενο κλείσιμο 10GW ανθρακικής ισχύος έως το 2023 και περαιτέρω μείωση 16GW το 2030 συγκρίθηκε με την αναμενόμενη εξέλιξη της αγοράς χωρίς πολιτικό εξαναγκασμό. Εξετάστηκε επίσης ένα "σενάριο κινδύνου", διόλου απίθανο ωστόσο, στο οποίο η τιμή του λιθάνθρακα μειώνεται και η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται, ως συνέπεια μιας στροφής της Κίνας από το κάρβουνο στο φυσικό αέριο.
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως μια πολιτική επιτάχυνση της μείωσης της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα προκαλέσει σημαντικό πρόσθετο κόστος ύψους τουλάχιστον 14 έως 54 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 από αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πλήξουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά.
Ένα κρατικό κλείσιμο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, τα επόμενα 12 χρόνια, θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ενέργειας, για τις οποίες πρέπει να αποζημιωθούν οι καταναλωτές, τονίζουν οι βιομηχανικές ενώσεις στο δελτίο Τύπου. Η αποζημίωση τίθεται ως υποχρεωτική προϋπόθεση για τη συγκατάθεσή τους σε μια συμφωνία εξόδου από την ανθρακική ηλεκτροπαραγωγή. Άλλωστε στη Γερμανία "λεφτά υπάρχουν".
Επειδή τα πάνω από 100GW αιολικά & Φ/Β της Γερμανίας δεν είναι ικανά ν' αντικαταστήσουν αξιόπιστα απολύτως τίποτα, μιλώντας η Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ που γίνεται αυτές τις μέρες στο Νταβός, το είπε ξεκάθαρα: το κλείσιμο των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θ' αυξήσει την ανάγκη για φυσικό αέριο - "If we end the use of coal and nuclear power, then we must say to the people in all honesty that we will need gas".
"In all honesty – με κάθε εντιμότητα" είπε η Μέρκελ, αλλά στη χώρα μας οι πολιτικοί απατεώνες συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες πως θα βάλουν "ΑΠΕ", με το δήθεν "Εθνικό" Σχέδιο για την Ενέργεια & το Κλίμα, αποκρύπτοντας τόσο την αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού που αυτό θα προκαλέσει όσο και την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου. Αύξηση βασικού συντελεστή κόστους για την οικονομία κι αύξηση εισαγωγών σε χρεοκοπημένη χώρα, την ώρα που μπορεί να παράγει μόνη της ενέργεια, αξιοποιώντας επενδύσεις που ήδη έχει κάνει. Αν αυτό δεν είναι εθνική ανοησία, τι άλλο είναι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου