Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τρία ερωτήματα για τη διχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ζητούν απαντήσεις

Από το worldenergynews.gr
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΠΑ το 2018 θα παρουσιάσει μειωμένη κερδοφορία έναντι του 2017 εντούτους τα EBITDA της θα προσεγγίσουν τα 200 εκατ ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη τα 100 εκατ ευρώ.
Παράλληλα όπως είναι γνωστό η εταιρία διαθέτει και μια σημαντική ρευστότητα που ανερχόταν στα 300 εκατ ευρώ στις αρχές του 2018.
Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία κατά την φάση της διχοτόμησης που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο κατά το οποίο θα πουληθεί το τμήμα που θα αφορά την εμπορία.
Ενώ υπο κρατικό έλεγχο θα παραμείνει..
το τμήμα Υποδομών, που θα περιέχει τις στρατηγικές συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους αγωγούς όπως ο IGB.
Το πρώτο ερώτημα αφορά λοιπόν πως θα κατανεμηθούν τα κέρδη, η ρευστότητα και τα κεφάλαια από την ενιαία εταιρία κατά την δημιουργία των δύο νέων εταιρικών σχημάτων.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το αν θα πουληθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενιαία ή μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω διάσπαση σε χονδρική και λιανική, με την δεύτερη να αφορά την ΕΠΑ Αττικής.
Η Εμπορία αναμένεται να αποτελέσει πεδίο έλξης όλων των μεγάλων δυνάμεων και ειδικά όσων βρίσκονται με ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση σε εγχώριο επίπεδο.
Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αμφίβολο αν και η ιδιωτικοποίηση αυτή προλάβει τον χρόνο των εκλογών ή θα περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.
Ένα ακόμη ζήτημα που είναι το τρίτο κατά σειρά είναι τι θα προβλέπεται για την είσπραξη των χρεών της ELFE (πρώην ΒΦΛ) ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη, που πριν από λίγους μήνες μονοπώλησε την αντιπολιτευτική ρητορική.
Σε έναν ακόμη σκόπελο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να αναδειχτούν οι συσσωρευμένες οφειλές της τάξεως των 139 εκατ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς αερίου, κυρίως από δύο μεγάλους πελάτες, τα ΕLFE και την ΕΒΖ.
Tα 126 εκατ ευρώ αφορούν τα χρεή της ELFE και τα 13 εκατ την ΕΒΖ.
Ανάμεσα στα πολλά θέματα που ανακύπτουν, καθώς η ΔΕΠΑ εισέρχεται πλέον στη φάση της αναδιάρθρωσης και του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων Δικτύων - Εμπορίας αλλά και της ιδιωτικοποίησης, η κυβέρνηση και οι μέτοχοι της εταιρίας καλούνται να διαχειριστούν παράλληλα το ζήτημα των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς την εταιρεία αερίου. 
Το χρέος έφτασε τα 126 εκατ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ η ΔΕΠΑ συνέχισε την τροφοδοσία της ELFE με βάση τις συμβάσεις που υπέγραψε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Θόδωρος Κιτσάκος από το 2016.
Όπως είναι γνωστό η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σκάνδαλο με τον Γιώργο Σταθάκη να καταλογίζει στην αντιπολίτευση την δημιουργία των 90 εκατ ευρώ χρεών πριν το 2015.
Το ερώτημα είναι τι κάνει η σημερινή δίοικηση Τζώρτζη όσον αφορά την διευθέτηση αυτού του χρέους που είναι κομβικής σημασία για το μέλλον της επιχείρησης.

Στα 13 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΕΒΖ

Τα χρέη της ELFE δεν είναι τα μόνα που προβληματίζουν.
Ανησυχητική είναι και η κατάσταση με τις οφειλές της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), οι οποίες εκτιμώνται στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΒΖ βρίσκεται στο χείλος της πτώχευσης και ότι οι πιστώτριες τράπεζες - με προεξέχουσα την Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο βασικός δανειστής - επεξεργάζονται την περίοδο αυτή ένα σχέδιο, με βάση τα άρθρα 106 β και 106 δ του πτωχευτικού κώδικα.
Η υιοθέτηση της πρότασης προϋποθέτει συμφωνία πιστωτών για κούρεμα σημαντικού μέρους τους συνολικού χρέους της ΕΒΖ και εξόφληση του υπολοίπου με τα έσοδα από την πώληση της εταιρίας και ρύθμιση της οφειλής που έχει απομείνει. 
Οι θεσμοί, μπορεί να έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, δεν έχουν κρύψει όμως την ενόχλησή τους για τη διόγκωση των οφειλών, αφήνοντας υπόνοιες για διαχρονική ανοχή των κυβερνήσεων, ακόμα και για συγκεκαλυμμένη κρατική ενίσχυση και επιλεκτική μεταχείριση των δύο εταιριών.

Υψηλή η κερδοφορία της ΔΕΠΑ παρά την πτώση έναντι του 2017 στο 9μηνο του 2018


Η μεγάλη πτώση των κερδών είναι κυρίως αποτέλεσμα του μειωμένου μεριδίου των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή
Σημαντική μείωση των πωλήσεων κατά 22% παρουσίασε η ΔΕΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι οποίες άγγιξαν τα 759 εκατ. κυβικά μέτρα έναντι 971 εκατ. την αντίστοιχη χρονική περίοδο της περσινής χρονιάς.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται εν πολλοίς στο μειωμένο μερίδιο των μονάδων φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία στο τρίτο τρίμηνο άγγιξε το 29% από 32% στο τρίτο τρίμηνο του 2017.
Όπως είναι φυσικό, ο μειωμένος κύκλος εργασιών είχε επίδραση στις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας, με τα κέρδη EBITDA να διαμορφώνονται στο τρίτο τρίμηνο στα 55 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 18%, από τα 67 εκατ. της περσινής χρονιάς.
Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα καθαρά κέρδη, παρουσιάζοντας «βουτιά» κατά 41%, αφού διαμορφώθηκαν στα 20 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ το 2017.
Πτωτική είναι η πορεία των μεγεθών της εταιρείας και σε επίπεδο εννεαμήνου, με τις πωλήσεις να σημειώνουν πτώση κατά 22%, από 2.968 εκατ. κυβικά μέτρα το πρώτο εννεάμηνο του 2017, σε 2.324 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της τρέχουσας περιόδου.
Έτσι, τα κέρδη EBITDA παρουσίασαν μείωση κατά 25% και διαμορφώθηκαν στα 167 εκατ. ευρώ, έναντι 223 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας η μείωση αγγίζει το 41%, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 79 εκατ. ευρώ από 135 εκατ. ευρώ που ήταν το ενεάμηνο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου