Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Χρ. Κολώνας: Βρήκαν τα... ταίρια τους Glencore και Vitol για τη διεκδίκηση των ΕΛ.ΠΕ.

Από το energypress.gr
Κλείδωσαν τα κοινοπρακτικά τους σχήματα οι δύο μονομάχοι του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται περί τα τέλη του Ιανουαρίου του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Glencore, ο ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός στο trading προϊόντων και με συμμετοχές σε μεταλλεία, φέρεται να έχει συμφωνήσει με την επίσης μεγάλη επενδυτική εταιρία αμερικανικών συμφερόντων Carlyle.

Στον αντίποδα η ολλανδική Vitol, σύμφωνα..
με πληροφορίες, συμμάχησε με την κρατική ενεργειακή εταιρία της Αλγερίας Sonatrach.

Τα δύο σχήματα είναι έτοιμα κι εκτός απρόοπτου πρόκειται να κατέβουν στον διαγωνισμό πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ. Το ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τον αρχικό του προγραμματισμό κινείται ώστε να δεχτεί τις δεσμευτικές προσφορές των διεκδικητών περί τα τέλη του Ιανουαρίου. Όπως αναφέρουν πηγές και η τελευταία εκκρεμότητα αυτή της απόκτησης από το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρίας holding στους υδρογονάνθρακες έχει κλείσει.

Τα σενάρια που ακούγονται για το τίμημα είναι διάφορα. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα ποιο θα είναι το ύψος των προσφορών που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι μνηστήρες.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται, εφόσον όλα κυλήσουν με ορίζοντα τα τέλη του επόμενου μήνα να ζητηθούν και βελτιωτικές προσφορές από τους διεκδικητές. Τα ΕΛ.ΠΕ. εκτιμούν ότι θα κλείσουν στο τέλος του 2018 με EBITDA λίγο κάτω από το 1 δισ. ευρώ, ενώ ευοίωνες είναι και οι προοπτικές που ανοίγονται αναφορικά με τη δραστηριοποίηση του ομίλου στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Επεται η ΔΕΠΑ

Η έκβαση του διαγωνισμού των ΕΛ.ΠΕ και κυρίως οι προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη θα καθορίσουν εν πολλοίς και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Η τελευταία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος συμμετέχει με 35% στη δημόσια επιχείρηση παροχής αερίου και η στάση του θα καθοριστεί αργότερα. Δηλαδή το αν θα πουλήσει κι εκείνος μερίδιο ή αν θα συμμετάσχει στη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ.

Το νομοσχέδιο για το σπάσιμο της εταιρίας στα δύο βρίσκεται στα χέρια του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη, λένε οι πληροφορίες, και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Οι διατάξεις του προβλέπουν το split της ΔΕΠΑ ώστε να δημιουργηθούν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η πρώτη που θα πουληθεί με τη διάθεση στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται το αργότερο στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Τον διαγωνισμό θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ.

(euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου