Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Όχι, οι ΗΠΑ δεν είναι καθαρός εξαγωγέας αργού πετρελαίου

Από το capital.gr/forbes
Την περασμένη εβδομάδα το Bloomberg έκανε αίσθηση με ένα δημοσίευμά του: "Οι ΗΠΑ μόλις έγιναν καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια". Ακολούθησαν δημοσιεύματα που εξήραν τη σημασία αυτής της εξέλιξης, ενώ άλλα την απέρριπταν ως παραπλανητική ή λανθασμένη.

Υπάρχει κάποια αλήθεια και στις δύο απόψεις. Ναι, ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός και πρέπει να ενταχθεί σε ένα πλαίσιο. Αλλά πράγματι υπάρχει τάση προς την κατεύθυνση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Θα αναλύσω τους αριθμούς έτσι ώστε οι αναγνώστες να κατανοήσουν την αλήθεια για την παραγωγή πετρελαίου, την κατανάλωση και τις..
εξαγωγές των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα του Bloomberg βασίζεται σε στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA). Κάθε εβδομάδα, η ΕΙΑ δημοσιεύει λεπτομερή στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου, την κατανάλωση, τις εξαγωγές και τα αποθέματα πετρελαίου σε μια έκθεση που ονομάζεται Έκθεση εβδομαδιαίας κατάστασης πετρελαίου. Ας πάμε κατευθείαν στην πηγή.

Για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Νοεμβρίου, η ΕΙΑ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ παρήγαγαν 11,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (BPD) αργού πετρελαίου. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 2 εκατομμυρίων BPD από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός αυτός είναι γενικά αποδεκτός ακόμη και από εκείνους που πιστεύουν ότι ο τίτλος του Bloomberg ήταν παραπλανητικός.

Ακόμη πιο κάτω στην έκθεση, η κατηγορία των Παρεχόμενων Προϊόντων υπολογίζεται στα 20,5 εκατομμύρια BPD. Πρόκειται για την κατά προσέγγιση κατανάλωση αργού πετρελαίου της εβδομάδας στις ΗΠΑ. Έτσι, όπως υποστήριξαν μερικοί σκεπτικιστές, το συμπέρασμα είναι ότι οι ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερα από 20 εκατομμύρια BPD ενώ παράγουν λιγότερα από 12 εκατομμύρια BPD. Έτσι, το συμπέρασμα για ορισμένους είναι ότι οι ΗΠΑ δεν είναι κοντά στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Αλλά υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες μεταξύ αυτών των αριθμών. Πρώτον, τα 20,5 εκατομμύρια BPD είναι μια αρκετά ακριβής αναπαράσταση της κατανάλωσης των ΗΠΑ, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αμερικανικής παραγωγής που δεν περιλαμβάνεται στους αριθμούς παραγωγής αργού πετρελαίου.

Υπάρχει μια στήλη που ονομάζεται Άλλη Προσφορά, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως παραγωγή από συμπυκνώσιμα υγρά (NGL) και καύσιμα αιθανόλης. Η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει σημαντική εισροή για τα διυλιστήρια πρόσθετα στην παραγωγή 11,7 εκατ. BPD (και στα 4 εκατομμύρια BPD καθαρών εισαγωγών αργού πετρελαίου). Η "Άλλη Προσφορά" αντιπροσωπεύει παραγωγή 6,9 εκατ. BPD και καταλήγει κυρίως ως πρώτη ύλη για τα διυλιστήρια ή την πετροχημική παραγωγή. 

Έτσι, η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου συν την Άλλη Προσφορά είναι ίση με (11,7 + 6,9) = 18,6 εκατομμύρια BPD - το οποίο εξακολουθεί να είναι περίπου 2 εκατομμύρια BPD μικρότερο από αυτό που καταναλώνουν οι ΗΠΑ.

Αυξανόμενες εξαγωγές

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπόψη τις εξαγωγές. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 7,2 εκατομμύρια BPD αργού πετρελαίου και εξήγαγαν 3,2 εκατομμύρια BPD. Έτσι, οι καθαρές εισαγωγές αργού πετρελαίου ήταν 4 εκατομμύρια BPD.

Αλλά οι εξαγωγές προϊόντων είναι διαφορετικό πράγμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 1,6 εκατομμύρια BPD τελικών προϊόντων, ενώ εξήγαγαν 5,8 εκατομμύρια BPD (που περιλαμβάνουν αιθανόλη και NGLs). Οι καθαρές εξαγωγές τελικών προϊόντων στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια BPD. (Οι ΗΠΑ έγιναν καθαρός εξαγωγέας μόνο τελικών προϊόντων το 2011).

Οι ΗΠΑ εξάγουν επίσης αργό πετρέλαιο. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήρε την απαγόρευση εξαγωγής αργού πετρελαίου διάρκειας 40 ετών το 2015 και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου έκτοτε πήραν την ανιούσα. Πέραν τούτου, ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ εισάγουν και ταυτόχρονα εξάγουν αργό πετρέλαιο είναι ότι μερικά από αυτά που παράγουν δεν ταιριάζουν απόλυτα με τα εγχώρια διυλιστήρια. Επομένως, εξάγουν λίγο εγχώριο αργό και εισάγουν αργό από το εξωτερικό που είναι πιο κατάλληλο για τα διυλιστήρια τους.

Έλεγχος

Έτσι, εδώ έχουμε μια σύνοψη των σημαντικών εισροών που οδήγησαν στο συμπέρασμα του Bloomberg:

Παραγωγή αργού πετρελαίου ΗΠΑ - 11,7 εκατομμύρια BPD
Άλλη Προσφορά (NGL, αιθανόλη, κέρδος από την επεξεργασία) - 6,9 εκατομμύρια BPD
Εισαγωγές αργού πετρελαίου ΗΠΑ - 7,2 εκατομμύρια BPD
Εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ - 3,2 εκατομμύρια BPD
Εισαγωγές τελικών προϊόντων στις ΗΠΑ - 1,6 εκατομμύρια BPD
Εξαγωγές τελικών προϊόντων στις ΗΠΑ - 5,8 εκατομμύρια BPD
Κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ - 20,5 εκατομμύρια BPD

Έτσι, ο τίτλος του Bloomberg προκύπτει από τον αριθμό των καθαρών εισαγωγών αργού πετρελαίου ύψους 4 εκατ. BPD και τον αριθμό των καθαρών εξαγωγών τελικού προϊόντος ύψους 4,2 εκατομμυρίων BPD. Έτσι, πράγματι, αν εξετάσουμε το αργό πετρέλαιο και τα τελικά προϊόντα, για την εβδομάδα που έληξε στις 30/11, οι ΗΠΑ ήταν καθαρός εξαγωγέας 0,2 εκατομμυρίων BPD αργού πετρελαίου και τελικών προϊόντων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτή η κατηγορία εβδομαδιαίου αργού πετρελαίου συν τα τελικά προϊόντα ακατέργαστων και τελικών προϊόντων έγινε αριθμός εξαγωγών από τότε που η ΕIA άρχισε να καταγράφει τις πληροφορίες αυτές το 1991. Αυτό απέχει ακόμη από το επίπεδο του 2005, όταν ο εβδομαδιαίος αυτός αριθμός έφθασε στα 14,4 εκατομμύρια BPD. Από όσο μπορώ να πω, το Bloomberg έχει δίκιο στο ότι αυτό δεν συνέβη τα τελευταία 75 χρόνια.

Αλλά δεν είναι αυτό που ισχυρίζεται ο τίτλος. Ο τίτλος γράφει "πετρέλαιο". Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι καθαροί εισαγωγείς πετρελαίου ύψους 4,0 εκατομμυρίων BPD.

Του Robert Rapier

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου