Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Την δεκαετία 2021 - 2030 η "χρυσή εποχή" για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
H ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πηγών αποτελεί οργανικό στοιχείο της επιδιωκόμενης ασφάλειας εφοδιασμού, ένα ζήτημα το οποίο ξεχωρίζει για την σημασία του στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΝ στις αρχές της εβδομάδας.

Μην ξεχνάμε πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί, επίσης, έναν από τους πέντε βασικούς άξονες της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και των οδηγιών και κανονισμών που έχουν ακολουθήσει μετέπειτα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του φυσικού αερίου.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνιστά, κατά..
συνέπεια, ένα βασικό, μεταξύ άλλων, μέτρο πολιτικής ανάπτυξης εγχώριων πηγών, όπως αναφέρεται στο κείμενο του ΕΣΕΚ. Το θεσμικό πλαίσιο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων έχει ήδη διαμορφωθεί, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πρώτες παραχωρήσεις θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων, στοιχεία που δείχνουν να υπάρχει μια σχετική πρόοδος στο εν λόγω τομέα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το εθνικό σχέδιο «Η προώθηση των εγχώριων εξορύξεων υδρογονανθράκων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Οι χερσαίες περιοχές και κυρίως οι θαλάσσιες ζώνες για τις οποίες η Ελλάδα έχει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι εκτεταμένες, σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες σε ότι αφορά την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και η ύπαρξη ενδείξεων αλλά και γεωλογικών ανάλογων με πετρελαιοφόρες περιοχές σε γειτονικές χώρες δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες για αξιόλογα κοιτάσματα».

Στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως καταγράφεται στο υπό διαβούλευση κείμενο, είναι να συνεχίσει τις σχετικές διαδικασίες για την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων εντός της δεκαετίας 2021-2030, «με κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος». Παρακάτω ακολουθεί πίνακας που δείχνει την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά την αξιοποίηση υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής επικράτειας. 

Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ΕΣΕΚ

Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ΕΣΕΚ, (2)
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, πως παρά την όποια πολιτική θέληση να προχωρήσουν τα σχέδια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, υπεισέρχονται και μια σειρά άλλοι παράγοντες γεωπολιτικού, πολιτικού και οικονομικού χαρακτήρα που επηρεάζουν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση την έκβαση των πραγμάτων. Σε αυτούς πρέπει να συνυπολογιστούν τα έργα διασύνδεσης φυσικού αερίου με γειτονικές χώρες, έργα που αν εντέλει πάρουν «σάρκα και οστά», αναμένεται να "θερμάνουν" σημαντικά το ενδιαφέρον  της διεθνούς αγοράς για τα δυναμικό της Ελλάδας σε ορυκτούς πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου