Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η εταιρεία holding για τους υδρογονάνθρακες είναι ο νέος κόμπος στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ - Επαφές του ΥΠΕΝ με Λάτση και μνηστήρες

Από το energypress.gr
Αν και το αγκάθι της δημόσιας πρότασης που απαιτούσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει φύγει από την υπόθεση αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ, εντούτοις ένα άλλο, και μάλιστα μεγαλύτερο, παραμένει.

Αφορά στη πρόθεση του Δημοσίου να διατηρήσει μετά τη πώληση των ΕΛΠΕ, τον έλεγχο του 51% ή ακόμη και του..
. 100% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές που τους έχουν παραχωρηθεί, τα οποία και πρόκειται να μεταβιβαστούν, σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε μια κρατική εταιρεία holding.

Στην αρχική όμως συμφωνία μετόχων του Απριλίου 2018 μεταξύ Paneuropean-Δημοσίου, που είχε ανοίξει και το δρόμο για την ταυτόχρονη πώληση μεριδίων των δύο πλευρών στα ΕΛΠΕ, προβλέπονταν ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει μετά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το 25%, και όχι το 51% ή το 100% της "Exploration Holding Company", όπως θα ονομαστεί η νέα εταιρεία. Στη πράξη αυτό θα οδηγούσε μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στον έλεγχο από πλευράς του Δημοσίου, άμεσα και έμμεσα, ενός ποσοστού 36,25% στη holding.   

Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες του "Energypress", η συμφωνία επιχειρείται να αλλάξει. Ενώ το θέμα είχε κλείσει, το ΥΠΕΝ το ξανάνοιξε και το βλέπει από την αρχή. Εδώ και εβδομάδες το υπουργείο διαπραγματεύεται με τους άλλους εμπλεκόμενους (Paneuropean, όπως και τους δύο μνηστήρες, δηλαδή Glencore, Vitol), κατά πόσο το 25%, μπορεί να γίνει ακόμη και 100%.

Αυτό είναι που δημιουργεί τη νέα καθυστέρηση. Αυτός είναι πλέον και ο λόγος που η ημερομηνία υποβολής προσφορών μετατίθεται προς τα πίσω, δηλαδή προς τα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές Ιανουαρίου.

Σύμφωνα πάντα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, οι δύο "μνηστήρες" των ΕΛΠΕ έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στη πρόθεση του Δημοσίου να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της holding. Κατά την άποψη τους, δεν είναι δυνατό ο αυριανός στρατηγικός επενδυτής του ομίλου να καλείται να βάλει χρήματα, όταν την ίδια στιγμή δεν θα έχει το διοικητικό έλεγχο στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Αν επιμείνετε, εμείς αποχωρούμε

Αμφότεροι μάλιστα φέρονται να έχουν διαμηνύσει ότι αν το ΥΠΕΝ επιμείνει να αποκτήσει το Δημόσιο τον πλήρη έλεγχο στη holding των υδρογονανθράκων, τότε θα αποχωρήσουν και ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε ναυάγιο. Δίχως να έχει πάρει πίσω το νέο του σχέδιο, εντούτοις η λογική λέει ότι το ΥΠΕΝ θα επιχειρήσει να βρει κάποια "χρυσή τομή", καθώς δύσκολα θα αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να τινάξει με δική του ευθύνη το διαγωνισμό στον αέρα.

Σε αυτή τη φάση λοιπόν βρίσκεται η υπόθεση των ΕΛΠΕ, με το ΥΠΕΝ να βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου σύστασης της holding υδρογονανθράκων, και δίχως να είναι γνωστό αν σε αυτή έχει συμπεριλάβει, πχ τη δυνατότητα ψήφου στον νέο στρατηγικό επενδυτή ή άλλα προνόμια. Αμέσως μόλις το νομοσχέδιο ολοκληρωθεί, τότε θα παρουσιαστεί στους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τόσο στη Paneuropean, όσο και στους δύο μνηστήρες των ΕΛΠΕ (Glencore, Vitol), προκειμένου εκείνοι να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Επαφές με άλλα ονόματα

Σημειωτέον ότι οι δύο μνηστήρες (Glencore, Vitol) έχουν εδώ καιρό στείλει στους εμπλεκόμενους το μήνυμα ότι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν με άλλα δυνατά ονόματα τις υποψηφιότητές τους.

Στην πρώτη μάλιστα φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, είχαν υπάρξει πολλές διεργασίες και εταιρείες που ενώ αρχικά φάνηκαν "ζεστές", τελικά δεν προσήλθαν στο διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι ήταν γνωστά ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως η ιταλική ENI, αλλά και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Carlyle Group, ο οποίος μάλιστα εφέρετο να είχε συζητήσει για από κοινού κάθοδο στο διαγωνισμό με τη Glencore.

Όσο υπήρχε σε εκκρεμότητα η αβεβαιότητα γύρω από τη δημόσια πρόταση (Mandatory Tender Offer- MTO), οι διαπραγματεύσεις με άλλους δυνητικούς ενδιαφερόμενους είχαν σκαλώσει. Τώρα που το εμπόδιο αυτό έφυγε από τη μέση, και με τη δυνατότητα προσθήκης κάποιων αναβλητικών αιρέσεων, η διαδικασία μπορεί να τρέξει, και ένας νέος ενδιαφερόμενος μπορεί να κάνει due diligence στα ΕΛΠΕ, παρ’ ότι το εμπόδιο της holding παραμένει. Αν ωστόσο είχε λυθεί και αυτό το πρόσκομμα, το επίπεδο συζήτησης των δύο μνηστήρων με άλλους ενδιαφερόμενους παίκτες, θα γίνονταν σε άλλη βάση.

Ποιες περιοχές τους έχουν παραχωρηθεί

Έως σήμερα τα ΕΛΠΕ έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις εξής περιοχές : Πατραϊκός (EΛΠΕ 50% ως operator και Edison 50%), block 2 στο Ιόνιο (Total 50% operator, EΛΠΕ 25% και Edison 25%), Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος, Κρήτη (Total 40% διαχειριστής- ExxonMobil 40% και ΕΛΠΕ 20%), και Κυπρασσιακός (ΕΛΠΕ 100%).

Τι προέβλεπε η συμφωνία μετόχων Δημοσίου- Paneuropean

Οσο για τη συμφωνία μετόχων (Απρίλιος 2018), αυτή προέβλεπε ότι: "Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, η Ελληνική Δημοκρατία θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει άμεσα το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Exploration Holding Company, μέσω αύξησης κεφαλαίου της τελευταίας. Η εταιρεία (ΕΛΠΕ) θα παραιτηθεί από το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και μετά την αύξηση, θα κατέχει άμεσα το 75% της Exploration Holding Company. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα βασιστεί σε συμφωνηθείσα διαδικασία αποτίμησης, την οποία θα φέρει σε πέρας εξωτερικός ανεξάρτητος αποτιμητής. Η όλη διαδικασία θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της πώλησης (των ΕΛΠΕ) και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από την πώληση. Τα μέρη συμφωνούν ότι τα παραπάνω θα αποτυπώνονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα περιγράφονται με περισσότερες λεπτομέρειες στα έγγραφα των δεσμευτικών προσφορών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου