Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Ελάχιστες οι ποσότητες πετρελαίου που προμηθεύεται πλέον η Ελλάδα από το Ιράν

Από το worldenergynews.gr
Προσωρινή εξαίρεση διάρκειας έξι μηνών από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έλαβε η Ελλάδα, καθώς και επτά ακόμα χώρες, οι οποίες σύμφωνα με αμερικανικά μέσα έχουν ήδη δεσμευτεί προς την Ουάσιγκτον ότι θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις εισαγωγές ιρανικού αργού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Στο παρελθόν, το ιρανικό αργό καταλάμβανε σημαντικό ποσοστό των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου, πλέον όμως οι ποσότητες αυτές έχουν μειωθεί. 

Σύμφωνα με πηγές των ΕΛΠΕ, η εταιρία από..
την περασμένη Άνοιξη έχει σχεδόν σταματήσει την προμήθεια αργού από το Ιράν και το έχει αντικαταστήσει με φορτία κυρίως από το Ιράκ, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. 

Μάλιστα, προσθέτουν, ότι η αγορά των φορτίων γίνεται με γνώμονα την καλύτερη τιμή. 

Όσον αφορά στη συμφωνία προμήθειας αργού από τη NIOC, την κρατική εταιρία πετρελαίου του Ιράν, που είχαν υπογράψει τα ΕΛΠΕ αμέσως μετά την άρση του προηγούμενου εμπάργκο κατά της Τεχεράνης, στέλεχος του πετρελαϊκού ομίλου δήλωσε ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει εξυπηρετηθεί. 

Ας σημειωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία αφορούσε στη διευθέτηση, μέσω νέων προμηθειών, οικονομικής εκκρεμότητας που είχαν τα ΕΛΠΕ προς τη NIOC, από παραγγελίες του παρελθόντος, τις οποίες δεν κατέστη δυνατόν να πληρώσουν εγκαίρως λόγω των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν το 2012. 

Μετ’ εμποδίων η πληρωμή του ιρανικού αργού  

Σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor, οι χώρες που έλαβαν την περιορισμένη εξαίρεση από τις κυρώσεις θα δυσκολευτούν πολύ να δημιουργήσουν μηχανισμούς για να πληρώσουν το ιρανικό πετρέλαιο ή να διακανονίσουν τη μεταφορά και της ασφάλισή του, ενώ οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν για περαιτέρω μείωση των εισαγωγών, ειδικά στις χώρες εκείνες που θα ζητήσουν ανανέωση του waiver.

Εκτός της Ελλάδος, waiver έλαβαν η Ιταλία, η Τουρκία, η Κίνα και η Ινδία που είναι οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες του Ιράν, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα και η Ταιβάν. 

Ας σημειωθεί ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αφορούν μόνον στις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά στοχεύουν επίσης 50 τράπεζες και τις θυγατρικές τους, την εθνική αεροπορική εταιρία και 200 ναυτιλιακές εταιρίες και πλοία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου