Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Τίτλοι τέλους για το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων

Από το energypress.gr
Την παύση λειτουργίας του ανακοίνωσε το ΕΛΛΙΝΥ. Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Σήμερα 24 Οκτωβρίου 2018 συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία μας και αποφασίσαμε την παύση λειτουργίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων (ΕΛΛΙΝΥ), περίπου οκτώ χρόνια μετά από την σύστασης του.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι..
το ΕΛΛΙΝΥ έφθασε να έχει εξήντα τρία επιστημονικά μέλη, όλων των ειδικοτήτων, με ελάχιστη εμπειρία τουλάχιστον πέντε χρόνια και μεγαλύτερη τριάντα πέντε έως σαράντα χρόνια, στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Οι επιστήμονες αυτοί, ήταν εκπαιδευμένοι σε πραγματικές συνθήκες έρευνας υδρογονανθράκων (γεωτρήσεις, σεισμικές έρευνες, γεωλογικές έρευνες, οικονομικές και νομικές μελέτες, εμπειρία σε παρακολούθηση παραχωρήσεων, κλπ.) και μετεκπαιδευμένοι σε όλες τις μεγάλες γνωστές Εταιρίες πετρελαίου και όλα τα γνωστά Ινστιτούτα του κόσμου.

Στην Γενική Συνέλευση του ΕΛΛΙΝΥ, εκτός από την τυπική διαδικασία της ολοκλήρωσης του κύκλου μιας σημαντικής πορείας, κατά την διαδρομή αυτή διαπιστώθηκαν και άλλα σημαντικά στοιχεία:

Για να ολοκληρωθεί μια συλλογική προσπάθεια, χρειάζεται προσήλωση στο στόχο, πίστη και υπομονή και πάνω από όλα ένα ελάχιστο σύστημα κανόνων και δράσεων που ακολουθούν τις αρχές της επιστήμης, της λογικής και της αλληλοκατανόησης, ώστε μέσα από μια κοινή προσπάθεια να υπάρξει όφελος για την χώρα.

Η ανιδιοτέλεια που ήταν η βασική προϋπόθεση πάνω στην οποία θα στηρίζονταν οι ενέργειες των δράσεών μας, με πρωταρχικό σκοπό να προσφέρουμε κάτι για την πρόοδο της χώρας μας, υπονομεύτηκε από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες.

Οι εσωτερικοί παράγοντες θεώρησαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων σαν μέσον για ίδιον όφελος  προσπόριση εσόδων, δόξα, συμμετοχές σε μελλοντικές εργασίες στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων κλπ...

Οι εξωτερικοί παράγοντες προσπάθησαν να υπονομεύσουν την λειτουργία του Ινστιτούτου, θέλοντας να μην φανεί η αλήθεια που εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, αλλά εκείνη που εξυπηρετεί τα ιδιωτικά τους συμφέροντα.

Από την αρχή, όλες οι προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς μέσω επιστολών, προτάσεων, προτεινομένων προγραμμάτων, συνεντεύξεων και συνομιλιών για να βοηθήσουμε την χώρα μας και μάλιστα χωρίς ανταμοιβή, απέτυχαν. Γιατί;

Απλά δεν ήθελαν οι κυβερνώντες, να υπάρχουν δίπλα τους έμπειροι επιστήμονες που γνώριζαν το αντικείμενο, στάση που συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια των οκτώ χρόνων και συνεχίζεται και σήμερα.

Το Δ.Σ του Ινστιτούτου μας, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του και τις σημαντικές πρωτοβουλίες του δεν μπόρεσε να πείσει για τον τρόπο προγραμματισμού και υλοποίησης των εργασιών για την ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, με αποτέλεσμα οι απόψεις του Ινστιτούτου να γίνονται αντικείμενο σφετερισμού και χρήσης από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο, όπως Καθηγητές Πανεπιστημίων χωρίς εμπειρία, και άλλους, που με επιφανειακή γνώση φρόντιζαν με επιμέλεια να προωθήσουν τον εαυτό τους με τηλεοπτικές και άλλες παρουσίες.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα αρμόδιοι Κυβερνητικοί παράγοντες, Υπουργοί ακόμη και πρωθυπουργοί μετά από λανθασμένη πληροφόρησή, να ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα η δεν έχει πετρέλαιο η έχει τρισεκατομμύρια βαρέλια!

Οι ύβρεις, η συκοφαντία και η διαβολή, νίκησαν ακόμη μια φορά στα συμβαίνοντα στην Ελληνική Δημόσια ζωή. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μετά από τόσα χρόνια σήμερα και θα τα βλέπουμε για πολλά ακόμη χρόνια. Εξαγγελίες για γεωτρήσεις (πλην παραχώρησης Πρίνου) που θα ξεκινούσαν στην Ελλάδα από το 2012, αποδείχθηκαν φούσκες και αυτό γιατί βρισκόμαστε ήδη στο 2018 χωρίς να έχει γίνει ούτε μια γεώτρηση  και είναι αμφίβολο αν θα γίνει γεώτρηση το 2019 η το 2020. Σημειώνουμε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να εκτιμηθεί αν υπάρχει κοίτασμα και μάλιστα εμπορεύσιμο  χρειάζονται τουλάχιστον τρείς γεωτρήσεις για την ανακάλυψη και οριοθέτηση και πέντε έως επτά χρόνια για την ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναλογισθούμε την τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία και το κύρος που θα προσέδιδε στην χώρα μας η γρήγορη ανακάλυψη υδρογονανθράκων σε συνδυασμό με την οριοθέτηση της ΑΟΖ στον Ελληνικό χώρο.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε.

Τέλος ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό για το οποίο επανειλημμένα έχουμε ενημερώσει το ΥΠΕΝ και την ΕΔΕΥ, είναι ο τρόπος παρακολούθησης και ο έλεγχος των υφιστάμενων αλλά και των μελλοντικών παραχωρήσεων και εδώ ζητάμε να μάθουμε πέρα από τα αποτελέσματα, πότε, από ποιόν , που και πως γίνεται. Ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις για το θέμα αυτό, γιατί αφορά στο οικονομικό μέλλον του Ελληνικού Λαού. Εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα ενημερώνουμε.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Δρ. Βασίλη Καρκούλια, που ουσιαστικά ήταν πάντα μπροστά ακάματος και με θάρρος καθώς και το υπόλοιπο Δ.Σ για όλες τις προσπάθειες που  έγιναν για την επίτευξη των στόχων που περιέχονται στο Καταστατικό του ΕΛΛΙΝΥ.

Έστω και έτσι, ευχόμαστε καλή επιτυχία ώστε να ανακαλυφθούν και να αξιοποιηθούν γρήγορα υδρογονάνθρακες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου