Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Με κέρδη €1 δισ. θα ιδιωτικοποιηθούν τα ΕΛΠΕ

Από το newmoney.gr
Με ισχυρό όπλο την επίτευξη ΕΒΙTDA ύψους 1 δισ. ευρώ το 2018, αλλά και με ένα βαρίδι λιγότερο, που είναι η μη υποχρέωση δημόσιας πρότασης από τον πλειοδότη του διαγωνισμού για την αγορά και των υπόλοιπων μετοχών, μπαίνουν στην κούρσα για την τελική φάση της ιδιωτικοποίησης, τα ΕΛΠΕ.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να άρει τις προηγούμενες μέρες τις αγκυλώσεις που γεννούσε η διχογνωμία περί υποβολής ή όχι δημόσιας προσφοράς, ανοίγει και ουσιαστικά το δρόμο για την πορεία πώλησης του 50,1% των μετοχών των πετρελαίων.

Σε μια εξαιρετικά θετική ..
συγκυρία για την εισηγμένη εταιρεία, αφού τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου επιβεβαιώνουν την επίτευξη του υψηλού στόχου που έχει θέσει η διοίκηση για EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στο τέλος του έτους, ύψους 1 δισ. κάτι που ανεβάζει και τις προσδοκίες του τιμήματος.

Μένει πλέον να ρυθμιστούν κάποιες εκκρεμότητες που συνδέονται με τη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία που θα αναλάβει τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων αλλά και να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, ο τομέας των υδρογοναθράκων θα περάσει σε μια νέα εταιρεία στην οποία το ελληνικό Δημόσιο θα είχε, αφού συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ένα ποσοστό λίγο πάνω από 36%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κάνει πλέον δεύτερες σκέψεις και επιδιώκει αυξημένη συμμετοχή στην εταιρεία, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει νέο γύρο συζητήσεων, με τους υποψήφιους επενδυτές να εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν με δυσαρέσκεια τις προτάσεις των μετόχων των ΕΛΠΕ.

Επομένως, το χρονοδιάγραμμα της υποβολής προφορών συνδέεται με την πορεία των συζητήσεων αυτών και με την προετοιμασία των δύο υποψηφίων μνηστήρων της ελβετικής Glencore και της Ολλανδικής Vitol που διεκδικούν την πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ.

Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια ευελιξία από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεσμευτικές προσφορές δεν θα υποβληθούν εντός του μήνα.

Από το ΥΠΕΝ, θεωρούν ως πιθανό χρόνο υποβολής προσφορών την περίοδο των εορτών με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να αφήνει ανοικτό παράθυρο ακόμη και για τις αρχές της νέας χρονιάς. Όσο παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα, τόσο επιμηκύνεται και ο χρόνος που έχουν οι υποψήφιοι να οργανώσουν συμμαχίες και κοινοπραξίες για να διεκδικήσουν τα ΕΛΠΕ, καθώς με βάση τους όρους του διαγωνισμού, η δυνατότητα αυτή υπάρχει έως και 30 μέρες πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες περιορίζονται, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια έκπληξη ακόμη και την τελευταία στιγμή, για την κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου