Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Στην πράσινη ενέργεια το 1% του προϋπολογισμού των " παγκόσμιων κολοσσών" του πετρελαίου το 2018


Από το worldenergynews.gr
Οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δαπάνησαν από κοινού το 1% του προϋπολογισμού τους για το 2018 στην καθαρή ενέργεια, αλλά οι επενδύσεις των γιγάντων της Ευρώπης ξεπέρασαν κατά πολύ τους αμερικανούς και ασιάτες ανταγωνιστές τους.

Οι εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell, η Total και η BP επιτάχυναν τα τελευταία χρόνια τις δαπάνες για την αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και τις τεχνολογίες των μπαταριών, επιδιώκοντας μεγαλύτερο ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι επενδυτές τα τελευταία χρόνια αύξησαν ..
τις πιέσεις σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η Exxon Mobil - η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία παγκοσμίως - για τη μείωση των εκπομπών, προκείμενου να δαπανήσουν περισσότερα για την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και για να αυξήσουν τις κοινοποιήσεις για τις κλιματικές αλλαγές.

Ωστόσο, το διατλαντικό χάσμα παραμένει ευρύ, σύμφωνα με το CDP, φορέας παροχής υπηρεσιών με επίκεντρο το κλίμα που συνεργάζεται με σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία αξίας 87 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Με λιγότερη εγχώρια πίεση για διαφοροποίηση, οι αμερικανικές εταιρείες δεν έχουν αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους", ανέφερε το CDP σε έκθεση του.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της ανανεώσιμης παραγωγικής ικανότητας του τομέα και σχεδόν όλη την δυναμικότητα που αναπτύσσεται σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη του CDP.

Η Shell οδηγεί την κίνηση με μελλοντικά σχέδια να δαπανήσει 1-2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας από τον συνολικό προϋπολογισμό των 25 έως 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η νορβηγική Equinor σκοπεύει να δαπανήσει το 15-20% του προϋπολογισμού της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Από το 2010, η Total έχει ξοδέψει τα περισσότερα για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, περίπου το 4,3% του προϋπολογισμού της, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά, όμως, οι 24 κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο εισηγμένες στο χρηματιστήριο δαπάνησαν το 1,3% του συνολικού προϋπολογισμού των 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα το 2018.

Αυτό εξακολουθεί να είναι σχεδόν το διπλάσιο του 0,68% των επενδύσεων που είχαν πραγματοποιήσει κατά την περίοδο μεταξύ του 2010 και του 2017.

Οι επενδύσεις επιταχύνθηκαν μετά την επίτευξη της συμφωνίας του Παρισιού το 2015, όπου οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές στο μηδέν μέχρι τα τέλη του αιώνα, προκειμένου να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Από το 2016, έχουν πραγματοποιηθεί 148 συμφωνίες σε τεχνολογίες εναλλακτικής ενέργειας και δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης (CCUS).

Οι ενεργειακές εταιρείες κινούνται ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της παραγωγής φυσικού αερίου, ενώ τα λιγότερο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών, εκτοπίζουν τον πενιχρό άνθρακα ικανοποιώντας την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία για το κλίμα (Oil and Gas Climate Initiative OGCI ), η οποία συγκεντρώνει 13 από τις κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, υποσχέθηκε νωρίτερα αυτό το έτος να μειώσει τις εκπομπές κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2025.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι ο κλάδος δεν κάνει αρκετά.

"Αλλά αυτό το 1% δεν συγκρίνεται με τα ποσά που ξοδεύουν οι «Big Oil» για το μπλοκάρισμα των πρωτοβουλιών και των κανονισμών για το κλίμα και επενδύει σε έργα ορυκτών καυσίμων που δεν έχουν θέση σε έναν κόσμο για μείωση της θερμοκρασία κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε η Jeanne Martin της εκστρατείας ShareAction .

Πριν μερικές μέρες, οι ψηφοφόροι στην Ουάσιγκτον απέρριψαν μια πρωτοβουλία ψηφοφορίας για τη δημιουργία του πρώτου φόρου άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια εκστρατεία που ξεκίνησε πετρελαϊκή βιομηχανία η οποία ισχυρίστηκε ότι θα έπληττε την οικονομία.

"Οι επενδυτές πρέπει να εντείνουν τη δέσμευσή τους και να πουν στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να ευθυγραμμίσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων", ανέφερε ο Martin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου