Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Σε χαμηλό πενταετίας βυθίστηκαν τα ευρωπαϊκά περιθώρια διύλισης βενζίνης

Από το worldenergynews.gr
Τα περιθώρια διύλισης της αγοράς βενζίνης στην Ευρώπη γύρισαν σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή  12/10/2018 για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω των διογκωμένων αποθεμάτων και της εξασθένησης της ζήτησης στη λεκάνη του Ατλαντικού.
Σύμφωνα με το Reuters τα αποθέματα βενζίνης στον κόμβο του Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για αυτή τη χρονική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της PJK International, με απογοητευτική ζήτηση..
για τα καύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια βασική αγορά εξαγωγών. 

Τα περιθώρια κέρδους για τη μετατροπή του αργού πετρελαίου σε βενζίνη Eurobob υπολογίστηκαν σε περίπου - 0,906 δολάρια το βαρέλι στις 1011 GMT, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα δεδομένα του Refinitiv Eikon.

Περιθώρια διύλισης Βορειοδυτικής Ευρώπης

Τα αδύναμα περιθώρια, γνωστά και ως ρωγμές, έχουν προκαλέσει εικασίες ότι ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες διύλισης θα μειώσουν την παραγωγή βενζίνης τους τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους traders.
Τα συνολικά περιθώρια διύλισης στη βορειοδυτική Ευρώπη ήταν κάτω από τα εποχιακά επίπεδα τα τελευταία τρία χρόνια. Εντούτοις, υποστηρίχθηκαν από σχετικά ισχυρά περιθώρια διύλισης πετρελαίου.


"Τα περιθώρια έχουν ανταποκριθεί σαφώς σε μια υπερπροσφορά στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες και με τις ευρωπαϊκές αγορές να αγωνίζονται να βρουν εξαγωγικούς προορισμούς ειδικά για τις ποσότητες βενζίνης. Oι οικονομικές περικοπές που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες" επεσήμανε η JBC Energy, σε report.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περιθώρια διύλισης της βενζίνης ήταν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017, μετά την άνοδο των αποθεμάτων στην Ανατολική Ακτή την περασμένη εβδομάδα στα 70,6 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι 58,2 εκατομμυρίων το προηγούμενο έτος σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA 

Η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 9,61 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 1,3% στα 2,01 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Τα αδύναμα ευρωπαϊκά περιθώρια συνήθως προκαλούν αύξηση των ευκαιριών εξαγωγής σε περιφέρειες που χαρακτηρίζονται από ανταγωνιστικότερη τιμή.

Η γαλλική εταιρεία Total πραγματοποίησε προσωρινή κράτηση τις τελευταίες ημέρες για ένα δεξαμενόπλοιο που θα φορτώσει 90.000 τόνους βενζίνης στην ARA για να μεταβεί στην Αυστραλία. 

Το STI Alexis αναμένεται να φορτωθεί στις 18 Οκτωβρίου και η κράτηση επιτρέπει στο πλοίο την επιλογή να παραδώσει και σε άλλους προορισμούς.
Η διαδρομή προς την Αυστραλία από την Ευρώπη είναι πολύ σπάνια.

Οι traders ανέφεραν ότι η διαφορά τιμής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για τον Δεκέμβριο, έχει αυξηθεί από 0,80 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Οκτωβρίου σε 1,70 δολ. tο βαρέλι. Αυτό δείχνει ευνοϊκότερα οικονομικά  στοιχεία για την εξαγωγή στην Ασία-Ειρηνικό.

Ένας trader επεσήμανε σύμφωνα με το Reuters ότι τα αδύναμα ευρωπαϊκά περιθώρια είναι πιθανό να προκαλέσουν ενδιαφέρον από την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου