Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Το ΤΑΙΠΕΔ αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα για αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ - Ένα συν δύο τα εμπόδια

Από το energypress.gr
Σε αναθεώρηση του χρόνου ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πώλησης του 50,1% των ΕΛ.ΠΕ και της εκκίνησης του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, οδηγείται το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από την Glencore και τη Vitol για το πλειοψηφικό πακέτο..
των μετοχών του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου είχε προσδιοριστεί αρχικά για τον Οκτώβριο, εντούτοις όλα δείχνουν πως η καταληκτική ημερομηνία θα μετατεθεί για μέσα στο Νοέμβριο.

Όπως αναφέρουν πηγές, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της υποχρέωσης ή μη κατάθεσης δημόσιας πρότασης προς τους υπόλοιπους μετόχους της εισηγμένης «Ελληνικά Πετρέλαια» από το νέο ιδιοκτήτη. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει πως δεν απαιτείται αυτή η διαδικασία εξηγώντας πως είναι σαφής ο νόμος για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις. Δηλαδή ό,τι εξαιρούνται από την υποχρέωση της δημόσιας πρότασης.

Αυτό είναι, όπως όλα δείχνουν, το εναπομείναν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού των ΕΛ.ΠΕ, ενώ τα προηγούμενα όπως η παρεμπόδιση από συνδικαλιστές των υποψήφιων επενδυτών να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων σε Ασπρόπυργο κι Ελευσίνα έχουν ξεπεραστεί. Η διαδικασία της ενημέρωσης τους προχωρά κανονικά και η διοίκηση της εταιρίας βρίσκεται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Vitol και Glencore.

Πάντως και σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να απαιτηθεί μετά την ολοκλήρωσης της μεταβίβασης του 50,1% των Ελληνικών Πετρελαίων στο νέο επενδυτή, η κατάθεση από μέρους του δημόσιας προσφοράς, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι οι «μνηστήρες» διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθούν.

Η ΔΕΠΑ

Για το πρώτο τρίμηνο του 2019 τίθεται, τώρα, ο νέος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ για την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας της αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, αν και ο αρχικός σχεδιασμός έδειχνε τον Νοέμβριο.

Δύο είναι τα εμπόδια της όλης διαδικασίας:

Το πρώτο έχει να κάνει με το χρόνο έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ. Ως γνωστόν η υπόθεση έχει περάσει στο στάδιο της πλήρους διερεύνησης. Αν και πληροφορίες θέλουν να μην αργεί η έγκριση του deal εντούτοις, παραμένει αυτή η εκκρεμότητα.

Το δεύτερο εμπόδιο, έχει να κάνει, όπως αποκάλυψε το energypress στις 28 Σεπτεμβρίου, με τα σενάρια που επεξεργάζεται η διοίκηση της ΔΕΠΑ για το σπάσιμο της εταιρίας.

Το ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, χωρίς να έχει σαφή εικόνα κινείται με την αρχική κατεύθυνση που ήθελε πρώτα να πουληθεί το 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και μετά από αυτήν την μεταβίβαση να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Εκτιμήσεις θέλουν η σχετική νομοθετική ρύθμιση να κατατίθεται στη Βουλή περί τον Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Συνεπώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να εκκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου