Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Το μόνο που επιζητά ο ΟΠΕΚ είναι ο περιορισμός των νέων εξορύξεων πετρελαίου

Από το capital.gr/forbes
Οι τιμές του αργού πετρελαίου και του Brent φλερτάρουν με ιστορικό υψηλό πολλών ετών. Aπό την αρχή του έτους έως και σήμερα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 23,47% και το Brent κέρδισε σχεδόν 25,55%. Αυτό που έχει προκαλέσει αυτή την κίνηση είναι το ερώτημα που πολλοί θέτουν καθώς του Τραμπ δεν του αρέσουν καθόλου οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και αρκετές φορές έχει τουιτάρει για αυτό το ζήτημα. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ χρησιμοποίησε..
το αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσει την απογοήτευσή του σχετικά με την τιμή του Brent η οποία βρίσκεται κοντά στα $80. Ωστόσο, το tweet του δεν έπιασε τόπο αφού δεν επηρέασε καθόλου την τιμή του πετρελαίου. 

Ακόμα και το μεγαλύτερο καρτέλ πετρελαίου, ο OΠΕΚ, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου κατά τη συνάντησή τους το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο προτού εστιάσουμε στη συνάντηση του ΟΠΕΚ και στα αποτελέσματά της, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα tweets του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις επιπτώσεις τους τους τελευταίους πέντε μήνες. Από το πρώτο του τιτίβισμα τον Απρίλιο όπου τόνισε ότι "οι τιμές του πετρελαίου είναι τεχνητά πολύ υψηλές! Δεν είναι καλό και αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό!", οι τιμές έχουν κερδίσει σχεδόν 12,81%. Η πτώση της παραγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και οι κυρώσεις στο Ιράν έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου. 

Υπάρχει ξεκάθαρη πίεση από την αμερικανική πλευρά στις χώρες που εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν. Από την ανακοίνωση των κυρώσεων, η Νότια Κορέα έχει μειώσει σχεδόν εντελώς την εισαγωγή πετρελαίου από το Ιράν αλλά από την άλλη χώρες, όπως η Τουρκία και η Ιαπωνία, έχουν μειώσει πολύ λίγο τις εισαγωγές από το Ιράν. Παρ' όλ' αυτά υπάρχει μεγάλη πίεση σε όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ να μειώσουν τις προμήθειες πετρελαίου τους από το Ιράν και το γεγονός είναι ότι οι χώρες αυτές συμμορφώνονται. Η μόνη διαφορά είναι ότι σε ορισμένα μέρη παρατηρούνται πολύ μεγαλύτερες περικοπές απ’ ό,τι σε άλλες. 

Πηγαίνοντας πίσω στη συνάντηση του ΟΠΕΚ, οι υπουργοί πετρελαίου των χωρών - μελών του συναντήθηκαν στην Αλγερία την Κυριακή για να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν δεδομένου των συνεχιζόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το καρτέλ. 

Η απάντησή του στο tweet του Τραμπ είναι απλή: όχι επιπλέον ενίσχυση της προσφοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν έδωσαν προσοχή σε αυτά που ο Τραμπ είπε και δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν την προσφορά. Γενικά, η υψηλότερη προσφορά πετρελαίου, ωθεί την τιμή χαμηλότερα. Η απάντηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al – Falih, ήταν και η πιο ενδιαφέρουσα καθώς είπε: "Δεν επηρεάζω τις τιμές". Σαφώς ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ δεν ενδιαφέρεται πλέον να διαταράξει την ισορροπία που επικρατεί στην αγορά πετρελαίου τώρα. Η παραγωγός πετρελαίου και μη μέλος του ΟΠΕΚ, Ρωσία,  επανέλαβε ένα παρόμοιο μήνυμα και κατέστησε σαφές ότι η χώρα δεν ενδιαφέρεται πλέον να παίξει με την "εξίσωση" του πετρελαίου. 

Για το μοναδικό πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται το καρτέλ είναι να περιορίσει αυτούς που αναζητούν πετρέλαιο από το Τέξας στη Βόρεια Ντακότα. Από το 2010, τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστόλιθου έχουν προσθέσει σχεδόν 5,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κάτι το οποίο ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί στενά. Φυσικά, το καρτέλ δεν προτιμά να κρατήσει τις τιμές υψηλότερα διότι αυτό θα προσελκύσει απλώς περισσότερους παραγωγούς πετρελαίου. Το ζήτημα όμως είναι ότι τόσο οι παραγωγοί μέλη του ΟΠΕΚ όσο και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ, ιδίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, πρέπει να αφήσουν τις τιμές του πετρελαίου στο σημερινό επίπεδο προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη. 

του Νaeem Aslam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου