Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΠΑ: ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

Από το voria.gr
Το ξεκάθαρο μήνυμα του υφυπ. Ενέργειας των ΗΠΑ που συνδέει ενεργειακή ασφάλεια με εθνική ασφάλεια. Τα πρότζεκτ που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί

Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ενεργειακή ασφάλεια των συμμάχων τους, προωθώντας την ενεργειακή πολυμορφικότητα σε ότι αφορά τις πηγές προμήθειας, το ενεργειακό μείγμα αλλά και την εμπορία της ενέργειας. Αυτή η στρατηγική επιλογή συνεπάγεται ..
τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, « η οποία μετά την κατάληψη της Κριμαίας, από 30%  ξεπέρασε το 40% στο φυσικό αέριο».

Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κ. Μark Menezes, κεντρικός ομιλητής στο ενεργειακό forum για τη Ν.Α. Ευρώπη, που διοργάνωσε το Ελληνο- Αμερικανικό Επιμελητήριο και το οποίο πραγματοποιείται αυτή την ώρα, ως μέρος του μεγάλου προγράμματος παράλληλων εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη 83η ΔΕΘ.

Ο κ. Menezes ήταν πολύ σαφής στη τοποθέτησή του και δεν έκρυψε το αμερικανικό ενδιαφέρον για πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λέγοντας «οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη παραγωγή φυσικού αερίου και θέλουμε να μοιραστούμε αυτόν τον ενεργειακό πλούτο με εσάς, με τους συμμάχους μας, αλλά είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις γνώσεις, την τεχνολογία και τεχνογνωσία μας. Είμαστε αξιόπιστος εταίρος που ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια σαν μέσο εξαναγκασμού».

Οι ΗΠΑ, είπε ο κ. Menezes, είναι πρώτη δύναμη στη συνδεδεμένη παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου ενώ προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν Ρωσία και Σαουδική Αραβία στα αποθέματα αργού.

Ο Αμερικανός υπουργός, είπε ανοιχτά ποια ενεργειακά πρότζεκτ υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και ποια όχι.

Οι ΗΠΑ λοιπόν αντιτίθενται στα πρότζεκτ που προωθεί η Ρωσία και συγκεκριμένα στον Τurkish Stream και στον North Stream II, γιατί θα καταστήσουν τη Ρωσία μονοπωλιακό προμηθευτή με τα 2/3 του φυσικού αερίου που θα εξάγεται να διατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα καταστρατηγεί τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και θα υπονομεύει τους θεσμούς της.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα έργα: TAP, τον Transanatolian Pipeline(TANAP), τον κάθετο αγωγό διασύνδεσης Βουλγαρίας  - Ελλάδας δηλαδή τoν IGB, τον αγωγό Ισπανίας – Γαλλίας που θα δέχεται αμερικανικό φ/α από τις ΗΠΑ και, τον αγωγό της Βαλτικής που από τη Νορβηγία, μέσω Δανίας, θα τροφοδοτεί την Πολωνία.

Τη σημασία της Ελλάδας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, επισήμανε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey Pyatt, σημασία που αναδεικνύεται περισσότερο στον ΤΑΡ, ο οποίος διασχίζει σε μεγάλο μήκος τη βόρεια Ελλάδα και θα μεταφέρει, όταν τεθεί σε λειτουργία, φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Ο κ. Pyatt επίσης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα υγροποιημένου αερίου, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, στον αγωγό IGB, αλλά και τις δυνατότητες που διανοίγονται στον πετρελαϊκό τομέα, με τις έρευνες σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, όπως σε αυτές νοτίως της Κρήτης, από τις ExxonMobil, Total και τα ΕΛΠΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου