Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ποσοστό... 70% καλείται να εξαγοράσει ο νέος επενδυτής των ΕΛΠΕ - Υποχρεωτική η δημόσια προσφορά προς τους υπόλοιπους μετόχους

Από το energypress.gr
Ανατροπή δεδομένων, με άγνωστη έκβαση για τη πορεία του διαγωνισμού, φέρνει στη διαδικασία πώλησης των ΕΛΠΕ, η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με γνωμάτευση των νομικών της υπηρεσιών, η εταιρεία που θα αποκτήσει το 50,1% των ΕΛΠΕ, υποχρεούται στη συνέχεια να εξαγοράσει στην ίδια ακριβώς τιμή, και όσες μετοχές της προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ..
όποιος επιλεγεί ως προτιμητέος επενδυτής ανάμεσα στην ελβετική Glencore και την ολλανδική Vitol, θα κληθεί να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50,1%, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό τίμημα.

Σήμερα, η Paneuropean, δηλαδή ο βασικός μέτοχος των ΕΛΠΕ, κατέχει το 45,47% (εκ του οποίου πουλά το 30,47%), και το Δημόσιο το 35,5% (εκ του οποίου πουλά το 20,5%). Από εκεί και πέρα το 7,7% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, το 6,5% σε ξένους θεσμικούς και το 4,8% σε έλληνες θεσμικούς.

Συνολικά αθροίζεται ένα ποσοστό 19% μετοχών (για την ακρίβεια 58.233.522), οι κάτοχοι των οποίων, πρέπει σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το ίδιο τίμημα, με αυτό που θα επωφεληθούν οι δύο πωλητές, δηλαδή η Paneuropean και το Δημόσιο.

Κύκλοι κοντά στη διαδικασία της πώλησης, εκτιμούν προς το "Energypress", ότι η παρέμβαση της ΕΚ δεν αλλάζει δραματικά τα δεδομένα, αφού αμφότεροι οι διεκδικητές αποτελούν πολύ ισχυρά ονόματα. Επομένως, όπως λένε, δεν θα έχουν πρόβλημα να καταβάλλουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον, προκειμένου να αποκτήσουν για παράδειγμα το 70% των ΕΛΠΕ.

Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές

Το ποσό ωστόσο δεν είναι αμελητέο. Δεδομένου ότι το 50,1% των ΕΛΠΕ αποτιμάται σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ένα επιπλέον 20% αυξάνει το τίμημα στα 1,5 δισ ευρώ. Επειτα, αφού με το 50,1% του ομίλου, ο ενδιαφερόμενος αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, δεν έχει κάποιο λόγο να θέλει να αποκτήσει το 70%.

Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί το ζήτημα προέκυψε τώρα, και όχι πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός ή κατά την πρώτη του φάση. Ερωτηθείς σχετικά, πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, απαντούν ότι το θέμα δεν είναι τωρινό, παρά οι νομικές της υπηρεσίες ασχολούνται με την υπόθεση εδώ και μήνες. Από την πλευρά τους, οι πωλητές λέγεται ότι είχαν απευθυνθεί για ο ζήτημα σε δύο γνωστά νομικά γραφεία, τα οποία και γνωμοδότησαν πως η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς δεν είναι υποχρεωτική, αφού πρόκειται για αποκρατικοποίηση.

Σύμφωνα με το ισχύων νομικό πλαίσιο, οι μεταβιβάσεις που εξαιρούνται από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, είναι μόνο οι αποκρατικοποιήσεις που γίνονται για το δημόσιο συμφέρον. Η περίπτωση όμως των ΕΛΠΕ είναι διαφορετική. Πουλά ποσοστό τόσο το Δημόσιο (20,5%), όσο και η Paneuropean, δηλαδή ο βασικός μέτοχος (30,47%), ο οποίος έχει ιδιωτικό συμφέρον να μεγιστοποιήσει το κέρδος του.

Αναζητούν τρόπο για να ξεπεραστεί

Ακριβώς για να ξεπεραστεί η εμπλοκή, θα πρέπει είτε ο νικητής του διαγωνισμού να απευθεύνει δημόσια προσφορά προς τους υπόλοιπους μετόχους των ΕΛΠΕ, είτε η κυβέρνηση να επεξεργαστεί και να καταθέσει κάποια ειδική νομοθετική ρύθμιση. Το τελευταίο δεν είναι και τόσο εύκολο, παρ' ότι οι πωλητές και η κυβέρνηση, αναζητούν τρόπο να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απόψεις των δύο πλευρών διίστανται. Πηγές κοντά στη διαδικασία θεωρούν ότι η παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν επηρεάζει καθοριστικά το διαγωνισμό, θεωρούν ότι αυτός θα προχωρήσει χωρίς προσκόμματα, και επαναλαμβάνουν ότι η δημόσια προσφορά δεν είναι υποχρεωτική, αφού πρόκειται για ιδιωτικοποίηση. Πηγές ωστόσο της ΕΚ επιμένουν ότι πρέπει να τηρηθεί το γράμμα του νόμου, και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Η αλήθεια είναι ότι η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα. Ενα από αυτά, στο καλό πάντα σενάριο, είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, θα μετριάσουν το ποσό που θα καταβάλλουν στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 50,1%. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι θα πρέπει στη συνέχεια να δώσουν επιπλέον χρήματα, προκειμένου να εξαγοράσουν μετοχές όσων υπόλοιπων μετόχων θελήσουν να τις πουλήσουν, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς.

Στο μεταξύ, άδικα περίμεναν χθες το πρωί, οι συγκεντρωμένοι συνδικαλιστές στις πύλες των διυλιστηρίων του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας, την άφιξη ομάδας στελεχών της ολλανδικής Vitol, οι οποίοι και επρόκειτο να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις. Οι Ολλανδοί δεν εμφανίσθηκαν, αφού κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί η επίσκεψη, έπειτα και από την παρεμπόδιση την προηγούμενη εβδομάδα αντίστοιχης ομάδας της Glencore. Τελικά, επελέγη σαν τόπος ενημέρωσης άλλος χώρος, εκτός διυλιστηρίων, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους Ελβετούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου